Zöld átállás papíron: egyetlen új szélturbinát sem helyeztek üzembe tavaly Romániában

Miközben az EU más tagállamaiban meghaladta a 16 ezer MW-t az új szélerőművek termelési kapacitása.

Gyengén teljesített Románia tavaly a zöld energiára való átállás tekintetében, írja a Ziarul Financiar. A szélenergia hasznosítását népszerűsítő WindEurope legfrissebb jelentése szerint Románia azon hét uniós tagállam egyike, melyekben 2022-ben egyetlen szélturbinát sem helyeztek üzembe. Románián kívül Magyarországon, Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Horvátországban és Észtországban is egy helyben topogott a termelési kapacitás.Fotó: Pixabay

Az Európai Unió szintjén 16 118 MW termelési kapacitás helyeztek üzembe tavaly. Az ebben élenjárók Németország (2745 MW), Svédország (2441 MW), Finnország (2430 MW) és Franciaország (2070 MW) voltak. Lengyelország, miközben fenntartja szénerőműveit, gőzerővel fejleszti a megújuló energiaforrásokat felhasználó szektort, tavaly 1517 MW teljesítményű szélturbinát üzemelt be.

A WindEurope jelentése szerint nálunk főleg a roppant nehézkes engedélyeztetés hátráltatja a fejlődést, de a nagy infláció is gátlóan hatott az új beruházásokra.

A hazai szélerőművek beépített termelési kapacitása jelenleg 3029 MW, ami a teljes országos energiatermelési kapacitás 16 százalékának felel meg.  Ez meghaladja az EU-s átlagost, de a természeti adottságokhoz biztosította potenciálhoz képest kevés. A szél Dániában rendelkezik a legnagyobb, 55 százalékos részesedéssel az teljes energiatermelésen belül, majd Írország, Portugália, Németország következik 34, illetve 26-26 százalékkal.

A szélenergia felhasználása Csehországban és Magyarországon jár leginkább gyerekcipőben, ahol a teljes termelésnek mindössze 1 százalékát adja.

Kapcsolódók

Kimaradt?