Úgy vették tavaly a luxusautókat, mint a cukrot

Minimum 150 ezer dolláros járműből 34 százalékkal több kelt el tavaly Romániában, mint 2020-ban.

Nagyon gyenge év volt 2021 az autógyártók számára, főleg az ágazatot sújtó mikrochip-hiány miatt. Az általános visszaesés alól csak a luxusmárkák voltak kivételek, ezek eladásai kiválóan alakultak nemzetközi viszonylatban és Romániában egyaránt.Nem volt mire elkölteni a pénzt, vettek egy luxusautót/Fotó: Wikipedia

A gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó hivatal (DRPCIV) adatai szerint tavaly 38 Bentley, 31 Ferrari, 29 Lamborghini, 13 Aston Martin és 12 Rolls-Royce találta gazdára Romániában. Az öt márka közül négy tekintélyes növekedést produkált tavaly. A kivételt a Lamborghini jelente, melynek az eladásai 12 százalékkal csökkentek.

A 13 kifejezetten szerencsés számnak bizonyult az Aston Martin számára, ugyanis azt jelentette, hogy az eladásai 333 százalékkal nőttek. 2020-ban még csak 3 darab, James Bond kedvenc márkája alatt futó személygépkocsit értékesítettek. A Ferrari 55, a Bentley 46, a Rolls-Royce pedig 20 százalékos növekedést ért el.

Az öt luxusautó gyártó együttesen 123 járművet értékesített tavaly Romániában, 34 százalékkal többet, mint 2020-ban. Ebben a kategóriában 150 ezer dollár körül kezdődnek az árak, a felső határ pedig a csillagos ég.

Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legendás autógyártó eladásai valamennyi piacon nőttek, amire még sosem volt példa, a kereslet pedig olyan nagy, hogy a vevőknek egy évet is kell várniuk a járműre.

„A luxus-szegmens legnagyobb problémája 2021-ben nem az volt, hogy ügyfeleket találjunk, hanem, hogy a termelésünk kielégítse a keresletet. A Rolls-Royce eladásai történelmi csúcson voltak tavaly, 50 országban 5 586 járművet értékesítettünk, 2020-hoz képest 49 százalékos volt a növekedés” – nyilatkozta Torsten Müller-Ötvös.

A luxus-márkák szárnyalása a koronavírusnak volt a következménye. „Felgyűlt a pénz, amit a járvány miatt nem lehetett elkölteni, a kliensek pedig úgy döntöttek, hogy Rolls-Royce-ot vesznek belőle. A kereslet 2022-ben is nagy lesz. Az elkövetkező 2-3 évben is a luxuspiac növekedésére számítunk” – mondta a Rolls-Royce ügyvezető igazgatója.

Tavaly 121 208 új személygépkocsit írattak forgalomba Romániában, 4,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?