Továbbra is a bányabéka szintjén: negyedannyi turista sem jött Romániába, mint Csehországba

Hozzánk 1,58 millió külföldi látogatott tavaly, míg a csehekhez 7,3 millió. Nem csoda, Prága is ott van, a cseh sört is ott főzik.  

Közel 1,58 millió külföldi látogatott tavaly Romániába, közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). A határon túlról érkezett turisták 4,28 milliárd lejt költöttek el az országban, vagyis fejenként közel 2710 lejt, hozzávetőleg 550 eurót.A törcsvári kastély | Fotó: Facebook/Castelul Bran

A külföldiek többsége, pontosabban 51,8 százaléka üzleti úton járt Romániában, ők költötték el a teljes pénzösszeg 55,3 százalékát. Kedvtelésből mindössze 48,2 százalék érkezett, ami 761 ezer főt jelent.

A külföldi turisták háromnegyede repülővel érkezett, 16,7 százalékuk személygépkocsival, a fennmaradó rész pedig más módon érkezett az országba.

Azt, hogy ez az 1,58 millió mennyire kevés jól érzékelteti, hogy 2022 első félévében Lengyelországban 2,3 millió külföldi turista fordult meg. Mivel a nyári szezon java a második félévre esik, éves szinten a látogatók száma 5 millió fölött lehetett.

A hivatalos adatok szerint Csehországot 7,3 millió külföldi kereste fel az elmúlt évben. Ez közel ötszöröse a romániai létszámnak, annak ellenére, hogy Románia lényegesen nagyobb Csehországnál. A turizmus tekintetében azonban sokkal többet nyom a latban, hogy Romániában nincs egyetlen idegenforgalmi látványosság sem, mely Prágához mérhető vonzerővel bírna, s olyan nemzeti márka sem, amilyen a cseh sör.

A román kormány idén televíziós-, valamint a közösségi médiában influenszerek által folytatott kampányok révén próbálja meg láthatóbbá tenni az országot a nemzetközi idegenforgalmi piacon, majd eldől, hogy mekkora sikerrel.

Kapcsolódók

Kimaradt?