Fittyet hánynak a szállásadók a törvényi szabályozásra

Ezrével hirdetnek az Airbnb-n vendégfogadási engedéllyel nem rendelkező erdélyi lakásokat, holtbiztos, hogy a tulajdonosok adót sem fizetnek.

Illegálisan, engedély nélkül működik Romániában a szálláshelyek zöme, derítette ki a Ziarul Financiar gazdasági napilap. A jelenség egyáltalán nem új keletű, azonban a léptéke jelentősen megugrott azt követően, hogy egy 2022-ben elfogadott törvény értelmében az Airbnb-n keresztül csakis minősített szálláshelyeket lehet meghirdetni.

Az Airbnb egy amerikai tulajdonban levő globális szállásközvetítő portál, melyen keresztül az ingatlantulajdonosok kiadhatják lakásukat, házukat. A portál nagy népszerűségnek örvend, mivel az Airbnb-s szállások jellemzően olcsóbbak, gyakran sokkal olcsóbbak, mint az azonos kategóriájú szállodák, panziók.Illusztráció: Airbnb

A legtöbb országban a hatóságok nem szólnak bele abban, hogy ki hirdethet az Airbnb-n, az egyetlen szabály az, hogy az így szerzett jövedelem adóköteles. A romániai szabályozás így eltér a bevett nemzetközi gyakorlattól, s megvan az a szépséghibája, hogy az érintetteknek eszük ágában sincs azt betartani.

A Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium adatai szerint Marosvásárhelyen 53 engedéllyel rendelkező szálláshely működik. A valóságban többször ennyi van, az Airbnb a „Târgu Mureș” kulcsszóra 125 találatot ad ki, míg a „Targu Mures” esetén 189 ajánlat közül lehet választani. Szinte biztos, hogy a kettő között jelentős az átfedés, azonban az is, hogy a valóságban kb. négyszer annyi a szálláshely Marosvásárhelyen, mint amennyiről a szaktárca tud.

Nem kell azonban az Airbnb-n kutakodni ahhoz, hogy rájöjjünk, a szállásadók jelentős részét hidegen hagyja a törvényi szabályozás. A világ első számú szállásfoglaló platformja, a booking.com 93 vásárhelyi szállót, panziót és lakást ajánl, ezek 40 százaléka engedély nélkül működik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hasonló a helyzet más erdélyi városokban is. Nagyváradon 171 a minősített szálláshelyek száma, az Airbnb-n azonban 596 közül választhatnak a turisták. Temesváron 186 engedélyezett szálláshely van, a valóságban azonban, az Airbnb szerint 615.

A szaktárca tájékoztatása szerint az illegális vendégfogadás kihágásnak minősül, ami 40-50 ezer lejes bírsággal büntethető. A minisztérium arról nem közölt adatot, hogy mostanáig hány engedély nélkül működő szállásadót füleltek le, illetve bírságoltak meg. Valószínű, hogy nem túl hosszú a lista.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg