Több mint 20 millió eurót kaptak munkahelyteremtésre, most 400 főt elbocsátanak

A hűtőszekrényeket gyártó kínai Haier a csökkenő keresletre hivatkozik.  

Elbocsátja romániai gyárából alkalmazottainak a 40 százalékát a Haier, írja a Ziarul Financiar (ZF). A hűtőszekrényeket gyártó üzemben közel 1000 fő dolgozik, az intézkedés tehát mintegy 400 dolgozót érint.Fotó: Facebook/Haier in Romania

A kínai vállalat 2021-ben nyitotta meg a Prahova megyei Ariceștii Rahtivani településén található gyárát, egy 70 millió eurós befektetés eredményeként. Ennek az összegnek a harmadát, tehát több mint 20 millió eurót a munkahelyteremtésre kapott állami támogatás tett ki. A Haier vállalta, hogy a beruházással 750 munkahelyet teremt.

Ha a dolgozói létszám tartósan a vállalt érték alatt marad, akkor elképzelhető, hogy a vállalatnak vissza kell fizetnie az állami támogatás egy részét, mondják a ZF által megszólaltatott szakemberek. Az illetékes hatóságok általában öt éven keresztül követik figyelemmel, hogy az állami támogatással létrehozott beruházások esetében megvalósultak-e a támogatás fejében tett vállalások.

A Haier a kedvezőtlen piaci feltételekkel indokolta az elbocsátásokat. A nagy háztartási gépek iránti kereslet csökkent az elmúlt időszakban, ezért visszafogták a termelést, s így kevesebb dolgozóra van szükség. A Haier Tech számára 2022 volt az első teljes év. Akkor a cég 565 millió lejes árbevétel mellett 580 ezer lej nyereséget ért el. A tavalyi pénzügyi adatok még nem ismertek.

Rövid időn belül ez már a második viszonylag friss beruházás, mely gondokkal küzd. A közelmúltban a svájci Clariant zárta be a 140 millió eurós beruházással létrehozott, bioüzemanyagot előállítő olténiai gyárát.

Kapcsolódók

Kimaradt?