Tíz év alatt nagyot nőtt Magyarországon és Romániában az online vásárlás népszerűsége

Fotó: PixabayA 2012-2022 között eltelt évtizedben az EU tagállamai közül Észtországban (47 százalékpont), Magyarországon (43 százalékpont), illetve Csehországban és Romániában (41 százalékpont) nőtt a legnagyobb mértékben az internetet online vásárlásra is használók aránya - derült ki az Eurostat kedden közzétett adataiból.

Ezek szerint 2022-ben a 16 és 74 év közötti uniós polgárok 91 százaléka használt internetet, a 75 százalékuk online vásárlásra is, az arányuk pedig 20 százalékponttal nőtt a 2012-es 55 százalékhoz képest.

Tavaly Hollandiában (92 százalék), Dániában (90) és Írországban (89) volt a legmagasabb az internethasználók körében azoknak az aránya, akik online rendeltek termékeket vagy szolgáltatásokat, a legalacsonyabb arányt Romániában és Bulgáriában jegyezték.

Uniós szinten a leggyakrabban ruházatot (beleértve a sportruházatot is), cipőket és a kiegészítőket vásároltak az internethasználók, az online vásárlók 42 százaléka rendelt ilyen termékeket. A hordozható számítástechnikai eszközök után következtek az éttermek, gyorsétteremláncok és vendéglátóipari szolgáltatások (19 százalék), kozmetikumok (17), bútorok, lakberendezési tárgyak és kertészeti termékek (16), könyvek, magazinok vagy újságok (14), sporteszközök (a sportruházat kivételével, 14). 

Kapcsolódók

Kimaradt?