banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tanulmány: Budapest inkább vállalkozóbarát város, mint Bukarest

A magyar fővárost a 75-ös lista 65., a románt a 67. helyére rangsorolták.

A világ 75 nagyvárosát rangsorolta az oberlo.com online kereskedelmi portál annak alapján, hogy mennyire nyújtanak kedvező körülményeket a vállalkozók/vállalkozások számára. A városokat 13 kritérium alapján értékelték, mint például: a gazdasági élet szabadsága, bürokrácia (cégbejegyzéshez szükséges idő), technológiai környezet, humán erőforrás minősége, logisztikai környezet, vállalkozók számára elérhető hitelek, adókörnyezet, befektetők nyitottsága.

A tanulmány készítői szerint a világ leginkább vállalkozóbarát városa London, míg New York és San Francisco dobogósok. Az első tízbe további három amerikai metropolisz került be (Los Angeles, Boston, Chicago), de csak egy európai, Berlin.

Az egykori szocialista országok városai közül a legelőkelőbb helyezést Varsó érte el. A lengyel főváros a 47. helynél feljebb is kerülhetett volna a rangsorban, ha nem húzta volna vissza a döbbenetes bürokrácia, egy cég bejegyzése ugyanis 37 napot vesz igénybe. Lengyelország az egyetlen ország az egykori szocialista blokkból, amely két várossal képviselteti magát, Krakkó az 54. helyen áll.

Budapestet a 65. helyre rangsorolták. A magyar főváros az adókörnyezet, a kisvállalkozásoknak nyújtott hitelek, a logisztikai környezet és a világpiacba való beágyazódás tekintetében kapott kiemelkedően magas osztályzatot.

Bukarest két hellyel maradt le Budapest mögött. A román főváros a munkanélküliek szociális ellátása, a vállalkozásoknak nyújtott hitelek, a humán erőforrás és a befektetők vállalkozók felé való nyitottsága tekintetében előzte meg Budapestet.

A 65. és a 67. pozíció nem túl fényes, de Budapest és Bukarest így is olyan városokat utasított maga mögé, mint Rejkjavik (70.), Isztambul (71.), Zágráb (72.) és Pozsony (74.).

Kapcsolódók

Kimaradt?