Vállalkozni tanítanák az őrkői romákat

A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedi romáknak indítana vállalkozói képzést a Kovászna megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM). Arra egyelőre nem számítanak, hogy a tanfolyamot követően saját céget alapítanak, viszont hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a megszerzett ismeretek birtokában jobban boldoguljanak hivatali ügyeik intézésében.

Kelemen Tibor a munkaerő ügynökség vezetője keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy körülményes az őrkői romák bevonása a képzési programba, bár azért a résztvevőknek 1800 lejt és naponta egy meleg ebédet adnak. Elmondta, hogy 40 személyt szeretnének képezni, ezért több alkalommal is szerveztek tájékoztató találkozókat az őrkői roma közösségi házban.

Amikor már megvolt a vállalkozói tanfolyam indításához szükséges résztvevőszám, elterjedt a hír a közösségben, hogy ha részt vesznek a tanfolyamon, elveszítik a szociális segélyeiket, mondta Kelemen Tibor, aki biztosította a jelentkezőket arról, hogy nem veszítik el a segélyt.

Több érdeklődő is jelezte, hogy nem tud írni-olvasni, ezért inkább a szóbeli tájékoztatásra fektetik a hangsúlyt, mondta a munkaügyi szakember, aki szerint bár a célcsoport iskolázatlan, lehetőségük van arra, hogy saját vállalkozásból tartsák el családjukat. Néhány érdeklődőben meg is fogalmazódott a saját vállalkozás ötlete: van, aki őrző-védő szolgálatot indítana, amely az Őrkő negyedben látná el a közbiztonságot, mások pöcegödör szivattyúzással vagy az elárasztott pincék kiszivattyúzásával foglalkoznának, de van aki karbantartási munkálatokat, takarítást, kerti munkálatokat, virágkötést vállalna.

Kelemen Tibor szerint a jelenleg tapasztalható munkaerőhiány miatt minden mozgósítható humánerőforrást be kell azonosítani, ezért arra számít, hogy a munkaadók részéről is nagyobb lesz a nyitás a romák irányába. Ugyanakkor felhívják az érintettek figyelmét, hogy januártól nehezebb lesz a szociális segély megtartása, hiszen aki visszautasít egy munkahelyet, egy évre elveszíti a támogatást, ezért időben meg kell találni megélhetés alternatíváit.  

 

Kimaradt?