Új vállalkozások beindítását támogatják négy magyarlakta megyében

A Nyugati Fejlesztési Ügynökséghez tartozó négy megyében indít nagyszabású vállalkozásfejlesztési programot az Arad Megyei kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara. Egy-egy üzleti terv gyakorlatba ültetésére több mint 30 ezer eurót is igényelhetnek az érdeklődők.

Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyéből várnak jelentkezőket az Európai Szociális Alap által támogatott nagyszabású projektre, amelynek keretében 36 új vállalkozás beindítását szándékoznak finanszírozni – jelentette be kedden Gheorghe Seculici kamarai elnök. A régió gazdasági életének fellendítését, a vállalkozó szellem bátorítását célzó programban való részvételnek nem szabtak korhatárt, kikötés viszont, hogy a 16–24 éves korosztály tagjainak diák- vagy hallgatói, esetleg munkavállalói jogviszonyban kell állniuk, illetve nyertes pályázat esetén a kedvezményezettnek a támogatási szerződés aláírásakor nem lehet másik vállalkozása (ne legyen többségi tulajdonos egy másik cégben).

Idén hatvan órából álló elméleti képzést szerveznek a jelentkezőknek, jövő januárban választják ki a támogatásra javasolt üzleti terveket, a nyerteseknek pedig hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy bejegyezzék a céget, amelynek minimum két alkalmazottat foglalkoztatnia kell. Fontos tudni, hogy csak városi környezetben működő, nem mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozások elindítását támogatják – de a paletta széles a szolgáltatástól a kereskedelemig, az innovációtól a turizmusig.

A maximálisan elnyerhető támogatás 156 ezer lej, aminek a 75 százalékát a támogatási szerződés aláírása után folyósítják, a fennmaradó összeg pedig teljesítményhez kötött: 12 hónapon belül a megítélt szubvenció 30 százalékával egyenértékű bevételt kell felmutatni, csak akkor utalják a különbözetet – hívta fel a figyelmet Dorina Pușcaș projektmenedzser.

Hangsúlyozták, hogy az áfa is az elszámolható költségek között szerepel, illetve nem szükséges az önrész, de nem árt, ha a támogatás első részletének kifizetéséig rendelkezik valamennyi tőkével a vállalkozó.

A jelentkezőket az aradi kereskedelmi kamara székhelyén várják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?