Összehívják a Székelyföldi Önkormányzati Tanácsot

Top tízes listában összegezték az elmúlt év legjelentősebb eredményeit az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének január 19-i, évindító küldöttgyűlésén, és a közelgő magyar kultúra napja alkalmából átadták a Csíkszékért díjakat. A küldöttek állásfoglalásban tiltakoztak az önkormányzatok költségvetésének megnyirbálása ellen.

Értékelték az elmúlt évet és kiemelkedő személyiségeket díjaztak az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének péntek délutáni küldöttgyűlésén. A csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában egybegyűltek kötetlen, talk-show-szerű beszélgetésen tárgyalták meg a fontosabb bel- és külpolitikai kérdéseket. A magyar és a székely himnusz eléneklését követően Borboly Csaba területi elnök sorra a színpadra szólította a pódiumbeszélgetés résztvevőit: Kelemen Hunor szövetségi elnököt, Tóth Lászlót, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, Sógor Csaba európai parlamenti képviselőt, Tánczos Barna szenátort, Korodi Attila parlamenti képviselőt, Mákszem Hunort, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnökét, valamint Becze István területi ügyvezető elnököt.

A tavalyi év top tíz témája

Borboly Csaba ismertette a 2017-es év „top tízét”, amire Csíkban a legbüszkébbek lehetnek. Hangsúlyozta, nem állítottak fel sorrendet, mindegyikre egyformán büszkék: az önkéntes tűzoltókra, a vadkárok, illetve medvetámadások ügyében szervezett bukaresti tüntetésre, a vidéki kori- és úszásprogramra, a csíki családok találkozójára (Csíki Majális), a gazdarendezvényekre, a Vidékfejlesztési Alapnál nyert 30 millió euró értékű 23 pályázatra, az önkormányzati akadémiára, a honosítási és regisztrációs karavánra, a Minority Safepack európai kisebbségjogi kezdeményezéshez gyűjtött több mint 25 ezer aláírásra, valamint az országos tisztségekben végzett munkára.

A pódiumbeszélgetés ennek mentén zajlott, Borboly Csaba moderálásával, aki felvezetőjében a miniszterelnök-váltás kapcsán is kikérte a jelenlévők véleményét. Kelemen Hunor szerint, ha ebben az ütemben folytatja a mostani kormánykoalíció, akkor 2020-ig, a parlamenti ciklus végéig öt-hat miniszterelnökre is szükség lesz, bár ez az országnak egyáltalán nem tesz jót – sem a gazdaságnak, sem a fiskális politikának, sem a beruházóknak, de az adófizetőknek sem. A miniszterelnök-jelölttel még nem találkoztak, nem tudják, mit gondol a kormányzásról, és ismeretlenül nem akarnak véleményt formálni Viorica Dănciláról – fogalmazott a találkozón az RMDSZ elnöke. Leszögezte, bár nincsenek előítéletei, amíg nem hallgatták meg terveit, nem tudják eldönteni, hogyan szavazzanak. Azt is elmondta, hogy 2018-ban nagyon sok kérdésre kell jó választ adnia az RMDSZ-nek, és mindenképpen el kell kerülnie, hogy elszigetelődjön a parlamentben. Kelemen Hunor azt szeretné, ha a román politikai pártok mindegyikével lenne kommunikáció és párbeszéd.

30 ezer székely zászlót osztanak szét

Levetítették a Mihai Tudose volt kormányfő székely zászlóról tett kijelentéséről szóló videórészletet, és a jelenlévőknek székely zászlót osztottak. Ez része a csíki területi szervezet azon akciójának, amellyel 30 ezer székely zászlót osztanak szét a térség háztartásainak, mondta el Becze István ügyvezető elnök, aki szerint ilyen hangulatban fontos, hogy segítsenek az embereknek, és a cél, hogy március 15-én minden székely házon lobogjon a zászló. Kelemen Hunor a volt miniszterelnök lobogóval kapcsolatos nyilatkozatáról elmondta: az csakis fenyegetésként értelmezhető, de legalább ennyire súlyos probléma, hogy a román politikai vezetők közül, két ember kivételével, senki sem határolódott el nyilvánosan. „Arra biztatom a többieket, hogy a közvélemény előtt is mondják el véleményüket. Hallgatásukkal csak azt üzenik, hogy egyetértenek azzal, hogy embereket kell felakasztani, fellógatni a zászló mellé” – nyomatékosított a szövetségi elnök.

Tóth László főkonzul elmondta, hogy a Magyarországon bejelentett családok éve a külhoni családok éve is, és a magyar kormány több száz millió forintos keretet szán családbarát programok támogatására a határokon túl, továbbá kiterjesztette a babakötvényt és az anyasági támogatást is. A választási regisztráció kapcsán elmondta, hogy azt minden formában népszerűsítik, és folytatják a honosításról szóló széles körű tájékoztatást is.

Becze István ehhez hozzátette, hogy intézményes kapcsolat alakult ki ennek segítésére. „Csíkban nem maradhat ki egyetlen magyar állampolgár sem a regisztrációból” – jelentette ki.

Uniós dokumentumokban a kisebbségek problémái

Sógor Csaba az európai parlamenti tevékenységéből vázolt részleteket. Elmondta: a közösség számára a legfontosabb, hogy több uniós dokumentumban sikerült idén is megjelentetni a nemzeti kisebbségek sajátos problémáit. Több szakmai konferenciát is szerveztek, ahol a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés mellett az anyanyelvhasználatról, a kisebbségi nyelvek, illetve a kisebbségi média helyzetéről is értekeztek. Az EP-képviselő folytatta az értékeinket népszerűsítő kulturális programokat is: bekapcsolódtak a Márton Áron-emlékévbe, megünnepelték a reformáció 500. évfordulóját, erdélyi festőknek szerveztek kiállítást, és a székely pálinkákat is megkóstoltatták.  Január 23-án pedig az unitárius egyházzal közös rendezvényen, az 1568-as tordai országgyűlésen kimondott vallásszabadság európai szintű jelentőségére hívják fel a figyelmet.

Tánczos Barna a vadkárokkal, illetve medvetámadásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva értékelte az összefogást, ami válasz volt egy súlyos helyzetre, hiszen a szaktárca 2016 őszén felfüggesztette a beavatkozási kvótát. A tavaly júliusi bukaresti tüntetésen sikerült kikényszeríteni a minisztériumból a kvótákra vonatkozó rendelkezés kibocsátását. A 2018-as év legnagyobb feladata e téren az állományszabályozás, hangsúlyozta, amelynek szakszerű, tudományos alapokon kell nyugodnia, és amelynek a költségét a minisztérium kell hogy állja. A szenátor a vidéki kori- és úszásprogramról elmondta, hogy Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester városra vonatkozó kezdeményezését terjesztették ki a térség falvaira, hogy a gyermekek közül, aki akar, megtanulhasson korcsolyázni és úszni.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője röviden értékelte a választások óta eltelt egy évet. Elmondta, hogy bár az RMDSZ-nek nehezített pályán kellett dolgoznia, jó néhány, a csíki közösség szempontjából is fontos törvénykezdeményezést, illetve módosító javaslatot sikerült átvinnie. Kiemelte többek között azt, hogy a közepes vállalkozók most már újra megyei szinten intézhetik az adóügyeket, a differenciált érettségi és képességi vizsgatétel lehetőségét, valamint a marosvásárhelyi iskola létrehozására megalkotott és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány helyzetét rendező törvényeket. Néhány szóban kitért az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében folytatott munkájára is. „Közösségünk számára a líbiai raportőri munkám a migráció szemszögéből fontos – hangsúlyozta –, hiszen ez egész Európát, vele együtt minket, erdélyi magyarokat érintő probléma.”

Mákszem Hunor, a Csík Terület Ífjúsági Tanácsának (CSTIT) elnöke a gazdatámogatások kapcsán elmondta, hogy a fiatalok többsége nem rendelkezik olyan területtel, amelyiknek a telekkönyve rendben van, ami elég ahhoz, hogy meggátoljon minden lehetőséget. Hargita megyében, de a Csíki-medence gazdasági-társadalmi viszonyait figyelembe véve minden önkormányzat területén meg kell vizsgálni, milyen lehetőségek vannak a fiataloknak, vagy az önkormányzat tudna-e olyan területeket bérbe adni a fiataloknak, ahol vállalkozást indíthatnak. „Csík Terület Ifjúsági Tanácsa partner abban, hogy keressük meg minden önkormányzat adminisztratív területén belül azokat a helyeket, ahol lehetőségek vannak. Egyszer meg kell nézni, milyen lehetőségeink vannak a falvakban a fiatal gazdáknak és vállalkozóknak. A CSTIT új vezetőségében is van egy fiatal gazda, aki a megyei tanácsnál dolgozik és gazdálkodik is. Ezzel is azt akartuk elérni, hogy mi, akik a fiatalokat képviseljük, tudjuk segíteni a fiatal gazdákat is” – fejtette ki Mákszem Hunor.

Tiltakoznak az önkormányzatok szűkös költségvetése ellen

A küldöttek elfogadták egy állásfoglalás szövegét, amely szerint az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének küldöttgyűlése kifejezi tiltakozását az önkormányzatok „megcsonkított” idei költségvetése miatt. Ezért felkérik a Székelyföldi Önkormányzati Tanácsot, hívja össze tagjait egy válságtanácskozásra, amely számba veheti a problémákat. Az RMDSZ többi önkormányzati tanácsát is arra kérik, tartsa meg a válságtanácskozást, amelynek nyomán az Országos Önkormányzati Tanács kialakíthatja a végső álláspontot. (Mellékeltük a dokumentumot.) Emellett a küldöttek megszavazták a területi alapszabály módosítását is.

A Csíkszékért díjakat idén a következők kapták: Sándor Csaba Lajos a kulturális élet terén kifejtett tevékenységéért; a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezet a vidékfejlesztés területén kifejtett tevékenységért; Ferencz Alajos a közigazgatásban kifejtett tevékenységéért; Burus-Siklódi Botond az oktatás terén kifejtett tevékenységéért; Ferencz Katalin a sportszervezés terén kifejtett tevékenységéért; a Tatrospart Néptánccsoport hagyományaink őrzéséért és népszerűsítéséért. A gyűlés a Tatrospart Néptánccsoport fellépésével zárult, a talpalávalót a Heveder zenekar húzta.

Kapcsolódók

Kimaradt?