FRISSÍTVE: Mihai Tudose székely zászló elleni kirohanása „túlmegy minden határon”

FRISSÍTVE - Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke után Borboly Csaba, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke, Antal Árpád, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke, a Fidesz és az LMP is tiltakozott csütörtök este Mihai Tudose miniszterelnöknek a székely zászló elleni kirohanása miatt. 

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.  Egészen pontosan így hangzott Mihai Tudosénak az a szerda esti nyilatkozatrészlete, amely miatt Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt.

Mint írtuk, a kormányfő arra reagált szerda este a Realitatea TV-nek, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. Korábban a portálunk Mihai Tudose kifogásolt kijelentéseit a stiripesurse.ro beszámolója alapján így fordította: „Ha a székely zászló felkerül a székelyföldi intézményekre, melléjük aggatjuk a székelyeket is. Ilyen típusú autonómia a székelyek számára szóba sem jöhet”. Erre az átiratra reagált korábban Porcsalmi Bálint is. A kormányfő nyilatkozatrészlete alább meghallgatható:

Tudose Facebookon pontosított

Csütörtök délután Mihai Tudose Facebook-oldalán pontosította nyilatkozatát. Bejegyzésében közölte: románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének az autonómiájáról. Úgy vélte: az autonómia sérti Románia alkotmányát, amely már az első paragrafusában biztosítja a román állam egységes és oszthatatlan voltát.

"A Székelyföld autonómiájáról szóló viták törvénytelenek, és nem kell ezeket komolyan venni. Ezek csupán a Románia egységének a destabilizálására tett kísérletek a centenárium (Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriuma) évében" - pontosította Mihai Tudose miniszterelnök.

Borboly meghívta Székelyföldre Tudosét

Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke is tiltakozó állásfoglalást tett közzé csütörtök este. A politikus megállapította: a miniszterelnök az ország valamennyi állampolgára iránt felelősséggel tartozik, és nem engedheti meg magának, hogy beálljon a közösség elleni uszítók kórusába. „Mihai Tudose január 10-i kirohanása a székely zászló ellen méltatlan egy miniszterelnökhöz, szokatlanul durva hangnemű, ami ellen az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnökeként a leghatározottabban tiltakozom” – közölte.

Borboly Csaba az alkotmányt idézte, melynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. "Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le" - hangsúlyozta a politikus.

Az önkormányzati vezető szerint a centenárium éve lehetőség arra, hogy a romániai magyar közösség felmutassa értékeit, és ebben a magyar többségű vagy vegyes települések önkormányzatainak is szerepet szán az RMDSZ. „Meggyőződésünk, hogy nyelvünk, kultúránk, szimbólumaink nélkül Románia szegényebb lenne, de ettől függetlenül is – mint egyenjogú állampolgárok – több tiszteletet érdemlünk” – írta Borboly Csaba az állásfoglalásában, amelynek végén azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy látogasson el a Székelyföldre.

FRISSÍTÉS: Tiltakozik a Fidesz is

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója is tiltakozott Mihai Tudose szavai ellen. A Facebook-oldalán csütörtök este közzétett állásfoglalásában elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a román miniszterelnök nyilatkozatát.

„Mihai Tudose akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat, akik a szülőföldjükön székely zászlót tűznek ki és kiállnak magyarságukért. Ez a kijelentés a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idézi és olyan agresszivitásról tanúskodik, amely egy magát európainak tekintő állam kormányfőjétől megengedhetetlen” – állapította meg a Fidesz szóvivője.

Hidvéghi szerint Tudose szavai túlmennek minden határon, és példátlanok az európai politikában. „Azonnali bocsánatkérése jelen helyzetben a minimumot jelenti. A Fidesz-KDNP mindent meg fog tenni azért, hogy megvédjük az erdélyi magyarokat akár Románia primitív kormányfője ellen is” – zárta nyilatkozatát.

FRISSÍTÉS2: Az LMP diplomáciai lépést kér

Felháborodásának adott hangot az LMP a román miniszterelnök kijelentései miatt. A párt szerint Mihai Tudose nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP álláspontja szerint 2018-ban megengedhetetlen egy ilyen nyilatkozat. Felszólították a külgazdasági és külügyminisztert, hogy szóbeli jegyzék formájában azonnal tiltakozzon Románia budapesti nagyköveténél, és vegyen igénybe minden diplomáciai eszközt azért, hogy Mihai Tudose haladéktalanul bocsánatot kérjen.

FRISSÍTÉS3: A székelyföldi vezetők elítélik a „barbár fenyegetést”

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács bocsánatkérésre szólította fel Mihai Tudose miniszterelnököt, aki akasztással fenyegette azokat a székelyeket, akik kiteszik a székely zászlót. A több ezer székelyföldi választott tisztségviselő - megyeitanács-elnökök, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok – nevében megfogalmazott állásfoglalásban Antal Árpád a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke leszögezi: a magyar közöséggel szembeni vérlázító provokációnak tartják a román miniszterelnök nyilatkozatát.

„A székely zászló egy közösség regionális szimbóluma, használatának tiltása a 21. században nevetséges és abszurd, szembemegy a szabad önkifejezés legalapvetőbb jogával.  Románia miniszterelnöke nem fenyegetheti a székely zászlót magukénak érző székely embereket akasztással, súlyos, bántó és fenyegető kijelentése nem maradhat következmények nélkül”, fogalmazta meg közleményében a  Székelyföldi Önkormányzati Tanács.

Felszólítják Mihai Tudose miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot a méltóságukban megbántott és fizikai mivoltukban megfenyegetett székelyföldi emberektől. „Úgy gondoljuk, hogy egy normális demokráciában egy miniszterelnök semmilyen körülmények között nem fenyegetheti barbár agresszióval az országban élő nemzeti közösségek tagjait. Mindenhol Európában távoznia kellene egy ilyen nyilatkozat után”, írják.

Az Antal Árpád által jegyzett állásfoglalás leszögezi: a Székelyföldi Önkormányzati Tanács feladatának tartja, hogy a miniszterelnök nyilatkozatát a nemzetközi közvélemény elé tárja, eljuttassa az összes illetékes nemzetközi fórumhoz és az összes nyugati kancelláriára, hogy ily módon is rávilágítson arra, hogy a román állam semmibe veszi a nemzeti közösségek alapvető jogait Romániában, és fizikai megsemmisítéssel fenyegeti azokat, akik nemzeti és regionális identitásuk kifejezését saját szimbólumaikkal fontosnak tartják.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács mélységes csalódottságát fejezi ki annak okán, hogy a miniszterelnök a centenárium évének kezdetén nem a nemzeti közösségek békés együttélésére és a történelmi viszályok és sérelmek feloldására tesz példaértékű felhívást, hanem a román közvéleményt a magyar emberek ellen hangolja, és a magyar emberek akasztását helyezi kilátásba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?