A kormányfő az intézményekre kitűzött székely zászló mellé aggatná a székelyeket

Bocsánatkérésre szólította fel csütörtökön Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a miniszterelnököt, amiért Mihai Tudose egy szerda esti tévényilatkozatában megfenyegette és megsértette a székelyföldi magyar közösséget.

A miniszterelnököt a Realitatea hírtelevízió kérdezte arról, hogy hétfőn az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. Mihai Tudose válaszában kijelentette: „Ha a székely zászló felkerül a székelyföldi intézményekre, melléjük aggatjuk a székelyeket is. Ilyen típusú autonómia a székelyek számára szóba sem jöhet”.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön előbb Twitteren, majd Facebookon reagált a miniszterelnök kijelentésére. Állásfoglalása szerint Mihai Tudose „középkorra emlékeztető” szavai mélységesen megsértik és leplezetlenül fenyegetik a székelyföldi magyar közösséget, és méltatlanok a tisztségéhez.

„A kormányfő egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy projekktel, de nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet. Vagy félretájékoztatták, vagy semmit nem értett meg a szövetségnek abból a szándékából, hogy őszinte párbeszéd induljon a románokkal az autonómiáról. Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy azonnal vonja vissza a nyilatkozatát és nyilvánosan kérjen bocsánatot!” – olvasható az RMDSZ ügyvezető elnökének állásfoglalásában.

A miniszterelnök a tévényilatkozatában azt is kijelentette: a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Mihai Tudose arra is kitért, hogy az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. "Ezek ott vannak náluk (a magyaroknál) az udvarban. Nem kell semmibe venni őket, de nem is kell nagyon lobbanékonyan viszonyulni a kérdéshez" - jelentette ki a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?