Szemfényvesztés a számokkal: nem 5,2, hanem 1,5 százalék volt a gazdasági növekedés az első negyedévben

A független elemzők már korábban is hihetetlennek találták az Országos Statisztikai Intézet által közölt adatot.

A korábban közölt 5,2 százalékról 1,5 százalékra módosította a romániai gazdaság első negyedévi növekedési adatát az Országos Statisztikai Intézet (INS), írja az economedia.ro. Az INS kedden adott ki közleményt a módosításról. Abban, hogy a gazdasági növekedésre vonatkozó előzetes számítások és a végleges adatok nem esnek pontosan egybe, semmi rendkívüli nincs, ebben az esetben azonban hatalmas a korrekció léptéke: a valós növekedés a negyedénél alig nagyobb annál, amit korábban közöltek a statisztikusok.

Az INS májusban közölte, hogy az első negyedévben a gazdaság 5,2 százalékkal nőtt 2021 utolsó negyedévéhez képest. Júniusban az intézmény közölte, hogy helyes volt a korábbi 5,2 százalékos becslés.

Fotó: Pixabay

A közgazdászok egy része már akkor hihetetlennek találta az INS által közölt értéket, egyesek az adatok manipulálásával vádolták az intézményt. „…így Európa tigriseinek tűnünk, a legdinamikusabbaknak, a legsikeresebbeknek. A következő félévben majd ráteszünk még egy lapáttal” – írta egy Facebook-bejegyzsében Dan Bucșa, az Unicredit Bank közép- és kelet-európai részlegének vezető közgazdásza.

A szakember szerint az INS a kormány által megírt forgatókönyv szerint alakítja az adatokat. „A nagy növekedés az árakból jön, nem valós növekedésből. (…) A közpénzből rendezett mulatság csak még nagyobb inflációt hoz, az pedig nagyobb kamatokat. Ez még egy veszteség a hitelt felvett családok és cégek jövedelméből. Nagyobb adók, nagyobb árak, nagyobb kamatok. Az INS önmagát csapja be, hogy a kormány becsaphasson minket” – írta Dan Bucșa.

Az economedia.ro megkeresésére az Országos Statisztikai Intézet az alkalmazott módszertan megváltoztatásával magyarázta a történteket. „Az új modellt több modell elemzése alapján választottuk, összehasonlításokat végezve a szezonális korrekciókat, illetve a nyers adatokat tartalmazó éves jelentések között” – olvasható az INS válaszában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Elgondolkodtató, hogy független szakértők az INS-nél sokkal megbízhatóbban prognosztizálták az első negyedévi gazdasági növekedés mértékét. A Román Kereskedelmi Bank (BCR) és a Bloomberg már akkor 1 százalék körülinek számolta a mutatót, amikor az INS még 5,2 százalékot hallucinált.

Nem az első negyedév gazdasági növekedése vonatkozó az egyetlen gyanús, a közgazdászokat meglepő adat, melyet az INS közreadott. A statisztikusok a fogyasztás 5,6 százalékos növekedését jelezték az év első kilenc hónapjában, mely az inflációs rátával korrigált érték. Ebből az következne, hogy a kiskereskedelmi árbevétel 20 százalék körüli értékkel nőtt a vizsgált időszakban.

A kiskereskedelmi vállalatok ritkán adnak közre negyed- vagy féléves gazdasági adatokat, a Carrefour azonban a közelmúltban megtette. Az első félévben a vállalat árbevétele mindössze 4,1 százalékkal nőtt, jóval elmaradva az infláció mértékétől, ami akkor 15,1 százalék volt. Nehezen megmagyarázható, hogyan nőhetett a teljes hazai fogyasztás közel ötször akkora mértékben, mint az egyik meghatározó, hosszú ideje sikeresen működő piaci szereplő árbevétele. Márpedig egy multinacionális áruházlánc árbevételének az összegére mérget lehet venni, míg az INS adataira…

Kapcsolódók

Kimaradt?