Nyugdíjemelés: a törvény szerint 4,6, a pénzügyminiszter szerint 6 százalék körül lesz

Dan Vîlceanu rosszul számolt, vagy valamire készül.

Dan Vîlceanu nem nagy barátja a számoknak és az adatoknak, ami nem éppen erény egy pénzügyminiszter esetében. Ez már röviddel a kinevezését követően kiderült, amikor nem tudta megmondani, hogy mennyi a nettó minimálbér értéke.

Időközben kiderült, hogy a tárcavezető a nyugdíj tekintetében sem tájékozottabb, vagy a számolással áll hadilábon.    

„Valahol 6 százalék körül lesz a nyugdíjemelés január 1.-től. Egy dolog biztos: 2022 január 1.-től a nyugdíjak nőni fognak” – jelentette be Dan Vîlceanu pénzügyminiszter egy televíziós interjú során.

A jövő év elejétől esedékes nyugdíjemelés mértékét a február 18.-án elfogadott sürgősségi rendelet határozza meg. Ennek értelmében a tavalyi infláció, valamint a bruttó átlagkereset reálértékben számolt növekedésének a felével fognak nőni a nyugdíjak.

A Hotnews hírportál számításai szerint az említett sürgősségi rendelet alapján a nyugdíjak nem 6 százalék körüli értékkel kellene emelkedjenek jövőre, hanem csupán 4,6 százalékkal. Fennáll ugyanakkor a lehetősége, hogy a kormány egy új rendelettel hatályon kívül helyezi a februárit, megteremtve így a jogi alapot a 6 százalék körüli emeléshez.

Bárhogy is lesz, az biztos, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenni fog, a kérdés csak az, hogy mennyivel. Szeptember a fogyasztói árak 6,3 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet, s az elemzők körében teljes az egyetértés azt illetően, hogy az éves infláció 7 százaléknál nagyobb lesz. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak emelkedése mindenképp elmarad a pénzromlás mértékétől.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?