November második péntekén lesz a Black Friday, de van, ahol már javában folyik

Nyújtják a Fekete Pénteket, mint a rétestésztát, egyes kiskereskedőknél öt hétig tart.

November 12-én lesz idén Romániában a Black Friday, legalábbis a blackfriday.ro internetes oldal szerint. A legnagyobb hazai webáruház, az eMag egyelőre nem közölte, hogy mikor szervezi meg az óriási érdeklődéssel várt árleszállítási akciót.

Több piaci szereplő ugyanakkor nem vár november második péntekéig, hanem jóval korábban megkezdi, egyesek már meg is kezdték, a kedvezményes árusítást. Az elektronikai- és elektrotechnikai termékeket forgalmazó legnagyobb hazai áruházláncnál, az Altexnél október 28-án indul a Fekete Péntek, s négy héten keresztül, november 24-ig tart. Legfőbb versenytársa, a Flanco október 22-én kezdte el az akciót, melynek utolsó napja november 30. lesz.

Az Altex-szel egyidőben kezd a Carrefour is, ahol december 1-ig húzzák el az eredetileg egynaposként kigondolt tömeges árleszállítást. Idén már a Profi is a Black Friday-t használva mézesmadzagként próbálta meg becsalogatni a vásárlókat október 23-án és 24-én. Az utóbbi években bevett gyakorlattá vált romániai kereskedelemben a heteken át tartó Black Friday. Idén sört, csipszet és zakuszkát is lehetett vásárolni kedvezményes áron a Fekete Péntek aprópóján.

Az árleszállítások beígért maximális értéke kereskedőnként változik. Az 50 százalék még visszafogott ajánlatnak számít, de vannak cégek, melyek 80, sőt, 90 százalékban szabták meg a kedvezmények felső határát, legalábbis a fogyasztókkal való kommunikációban.

Ezek felettébb kétes értékeknek tűnnek, de nem meglepőek, hiszen az elmúlt években többször megtörtént, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) megbírságolt kiskereskedelmi vállalatokat, mivel a közölt árleszállítások mértéke nem felelt meg a valóságnak.

(Nyitókép: Pengő Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?