banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Nagyon ráhajt a kormány a pénzünkre – lejért és euróért is kínál állampapírt a pénzügyminisztérium

Lejért és euróért is kínál állampapírt a pénzügyminisztérium, sajnos, elég alacsony kamattal.

Nagy szüksége lenne a kormánynak a lakossági megtakarításokra, ezért két állampapír-kibocsátás is lesz márciusban. A Tezaur kötvényekből egy-, három- és ötéves futamidejűt is piacra dobnak, 2,85, 3,10 és 3,25 százalékos éves kamattal. Ez az elmúlt időszak legalacsonyabb kamatszintje, a februári kibocsátás hozamai 3, 3,30 és 3,45 százalék voltak. A Tezaur kötvényeket a postán lehet jegyezni. Ezek az állampapírok kizárólag magánszemélyeknek szólnak, és átruházhatók.

A pénzügyminisztérium Fidelis kötvényeket is piacra dob márciusban. A lejalapú, egy- és hároméves futamidejűek kamata megegyezik a Tezaur kötvények kamataival. Az euróalapú, ötéves futamidejű Fidelis papírok éves hozama 1,55 százalék. Ezek a kamatok adómentes jövedelemnek minősülnek. A jegyezhető minimális érték 5 ezer lej, illetve 1 000 euró.   

A Fidelis kötvényeket a Transilvania, a BRD és a BCR bankfiókokban lehet megvásárolni, a pénzintézetek kezelési költséget nem számolnak fel. A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a Fidelis állampapírokat be fogják vezetni a tőzsdére, ahol jó eséllyel a névértéküknél magasabb áron lehet majd őket értékesíteni.

(Nyitókép: mfinante.gov.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?