banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Megélhetési költségek Erdélyben: Kolozsvár a legdrágább város

A lakhatás Kézdivásárhelyen a legolcsóbb, a piaci/bolti élelmiszer pedig Marosvásárhelyen.

Az Erdélystat elkészítette a 12 legnagyobb magyar lakossággal rendelkező erdélyi város megélhetési költségindexét. Az egyes városok megélhetési költségeinek megállapításához összeállított fogyasztói kosárban 43 termék és szolgáltatás súlyozott árát vették figyelembe a burgonya piaci árától a szemátszállítási díjon át az edzőtermi bérletig. Referenciavárosnak Kolozsvárt választották, vagyis a többi település értékei a kolozsvári 100 ponthoz vannak arányítva.

Az adatok értelmezésénél fontos figyelembe venni, hogy egy város árszínvonala nem feltétlenül tükrözi az átlagos életszínvonalat. Például Brassó megélhetési indexe 92,5 pont, ez azt jelenti, hogy ha Kolozsváron valakinek a megélhetéséhez napi száz lejre lenne szüksége, akkor Brassóban ugyanezeket a termékeket és szolgáltatásokat 92,5 lejért tudná megvásárolni, tehát Brassó árelőnye 7,5 százalék. Ugyanakkor valószínű, hogy Kolozsváron az átlagbérek is magasabbak, mint Brassóban, így lehetséges az, hogy a kolozsvári átlagos életszínvonal – a város viszonylagos drágasága ellenére – meghaladja a brassóit.

Az, hogy egy város viszonylag drága, nem jelenti azt sem, hogy minden termékcsoport esetében az. Például Brassóban a legolcsóbb a taxiszolgáltatások ára a vizsgált városok közül.

Brassó és Temesvár dobogósok

A tizenkét város közül Kolozsvár a legdrágább. Itt a legmagasabbak a lakhatási költségek, a házhoz szállított vendéglátóipari árak, a városon belüli utazási költségek (tömegközlekedés, parkolás, taxi) és a kultúrafogyasztási kiadások is magasak.Forrás: erdelystat.ro

Brassóban a lakhatási költségek nagyjából megegyeznek a kolozsváriakkal, alapvetően ennek köszönhető a második helyezés, 92,5 százalékos index-szel. A kulturális szolgáltatások, illetve a vendéglátóipari élelmiszerek is viszonylag drágák.

A dobogó harmadik fokán Temesvár áll, itt 8 százalékkal alacsonyabbak a megélhetési kiadások, mint Kolozsváron. A megfigyelt városok közül Temesváron a legdrágábbak a sportolási szolgáltatások, és a bolti, piaci élelmiszerkosár árszínvonala is meghaladja a Kolozsvárét. A lakhatás kevésbé drága, Temesvárt megelőzi Kolozsvár, Brassó és Sepsiszentgyörgy ezen a területen.

A székelyföldi városok közül a legdrágább az élet Sepsiszentgyörgyön, ahol az árindex csupán 11,4 százalékkal marad el Kolozsváré mögött, amivel negyedik helyen áll a  rangsorban. Itt a legköltségesebb az általános piaci élelmiszerek beszerzése, illetve relatív drága a lakhatás is. Ennek valószínű oka, hogy az albérletek iránti kereslet jelenleg nagy, viszont a kínálat alacsony, illetve a magas ingatlanárakkal rendelkező közeli Brassó is felfelé húzhatja a lakhatási költségeket. A többi területen viszonylag olcsó Sepsiszentgyörgy.

Nagyváradon 13,5 százalékkal kerül kevesebbe a megélhetés, mint Kolozsváron. Itt relatív alacsony a lakhatási költség, viszont Kolozsvár után itt a legmagasabb a kultúrára fordított kiadások árszínvonala, például a könyvtári belépő éves díja Nagyváradon a legdrágább a megfigyelt városok közül. Szintén drágák a sportolási lehetőségek, kedvezőbbek viszont az élelmiszerárak.

Szatmárnémetiben átlagosan 14,9 százalékkal olcsóbbak az árak Kolozsvárhoz viszonyítva. A lakhatási költségek hasonlóak a nagyváradi árakhoz, ugyanakkor Kolozsvár után itt a legdrágábbak a városon belüli utazási kiadások.

Csíkszereda drágább, mint Vásárhely

Csíkszereda átlag 16,2 százalékkal olcsóbb, mint Kolozsvár. Elég magasak a lakhatás, a városon belüli utazás és a kulturális szolgáltatások költségei, ellenben alacsony a vendéglátóipari árszínvonala, illetve a bolti, piaci élelmiszerárak és a sportolási szolgáltatások is olcsóak. Aradon 16,8 százalékkal alacsonyabb a megélhetési költségindex, mint Kolozsváron. A lakhatási kiadások Kézdivásárhely után itt a legkisebbek.

Marosvásárhelyen 80,6 százalékos a megélhetési index. A lakhatási költségek és a vendéglátóipari árak szempontjából középmezőnyben van, más területeken olcsónak számít a város. Egyedül a kulturális szolgáltatások árszínvonala kiemelkedő. A bolti, piaci élelmiszerekből összeállított bevásárlókosár ára Marosvásárhelyen volt a legalacsonyabb.

A három legolcsóbb település Nagybánya, ahol átlagosan 19,7 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint Kolozsváron, Székelyudvarhely és Kézdivásárhely. A székely anyavárosban 20 százalékkal olcsóbb a megélhetés a kolozsvárinál. A lakhatási és utazási költségek szempontjából inkább a középmezőnybe sorolható, az olcsó élelmiszerek, a mérsékelt sportolási és kulturális költségek pedig jelentősen csökkentik a megélhetési indexet.

A legolcsóbb város Kézdivásárhely, melynek költségindexe 22,5 százalékkal marad el Kolozsváré mögött. Kézdivásárhelyen a bolti, piaci élelmiszerek ára meghaladja még a kolozsvárit is. Mindezt ellensúlyozza, hogy a lakhatás, a vendéglátóipari kész élelmiszer, az utazás és a kultúra költségei itt a legkedvezőbbek.

(Címlapfotó forrása: Adobe Stock)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?