Már olcsóbb a hatósági árnál a földgáz a nagybani piacon

Az ársapka 120 lej/MWh, miközben a nagykereskedelmi ár hétfőn 100 lej/MWh alá csökkent.

Egyre olcsóbb a földgáz a Bukaresti Árutőzsdén (BRM), írja az economica.net. Március 31-én 105 lej/MWh átlagáron kötöttek szerződéseket aznapi és másnapi szállításra, április 1-én pedig 96,6 lej/MWh-ra csökkent az energiahordozó ára.

Ez már jóval az április első napjától érvényes 120 lej/MWh-s hatósági ár alatt van. Jelenleg a Romgaz és az OMV Petrom legfeljebb ennyiért értékesítheti a földgázt a háztartási fogyasztóknak és a lakossági hőenergiát termelő erőműveknek.

A árcsökkenés fő oka az, hogy a szokatlanul meleg idő miatt nagyon alacsony a fogyasztás, ami ráadásul tovább csökken, mivel április 2-án több városban leállítják a távfűtést.

Mivel az ipari fogyasztás továbbra sem nő, túltermelés van. Április első napján a hazai gáztermelés 24 millió köbméter volt, amiből 8,7 millió köbméter a tározókba került. A korábban megkötött szerződések alapján 4,8 millió köbméter importgáz érkezett az országba, míg a Magyarországra és Moldova Köztársaságba irányuló export 4,3 millió köbmétert tett ki.

A romániai gáztározók töltöttsége 50 százalék, ami elmarad ugyan az Európai Unió 59 százalékos átlagától, de folyamatosan nő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?