Felsőbányán gyártják az egykori szocialista szappan, a Kulcs modern változatát

Pár év alatt megsokszorozódott a gyártó árbevétele, egyre népszerűbbek a Kulcs termékek.

Néhány évtizedes tetszhalott állapotból hívták életre ismét a generációk által használt Kulcs szappant. Bár a Kulcs szappant hajlamosak vagyunk a szocializmus tipikus tömegtermékének tartani, valójában nem volt mindig az. A Kulcs (Cheia) márkanevet 1901-ben védette le egy bukaresti üzletember, Lipa Braunstein, aki 1886-ban nyitotta meg szappangyárát, ami 19891-től Apolló néven működött.A külalak nem sokat változott | Fotó: Facebook/Sapunul Cheia

A 60 alkalmazottat foglalkoztató vállalat 1908-ban már évi 120 ezer kg szappant gyártott Akkoriban Kulcs márkanévvel igényes, a középosztály tagjainak szóló termékek kerültek a piacra. 1948-ban a gyárat államosították, majd elkezdték fejleszteni. A 70-es években már 2 ezer dolgozója volt, termékeinek minősége pedig annyira leromlott, hogy sok családban a Kulcs szappant tisztálkodás helyett már csak mosásra használták.

A rendszerváltás után, a minőségi, nyugati termékek megjelenése végzetes csapást mért a Kulcs szappanra, melynek a gyártása megszűnt, a gyárat felszámolták. A márkát két máramarosi vállalkozó, Călina és Alin Laslo támasztották fel néhány évvel ezelőtt.

A Kulcs márkanevű termékeket jelenleg Felsőbányán gyárták, egy kisüzemben. A termékskála 350 kozmetikumot ölel fel, melyeket természetes alapanyagokból állítanak elő. Az egykor közismert márka feltámasztása jó ötletnek bizonyult, az eladások gyors ütemben nőnek. A gyártók tudatosan építenek a nosztalgiára, a csomagolások dizájnja régies stílusú, a reklámszlogenek is múltidézőek. 2018-ban a gyártó cég árbevétele még csak 31 336 lej volt, rá egy évre azonban 138 ezerre, 2020-ra 304 ezerre nőtt, 2021-ben pedig már meghaladta a félmillió lejt.

A hazai értékesítés online csatornákon keresztül történik. A termelésnek hozzávetőleg 30 százaléka exportra megy, a Kulcs termékek jelen vannak a legtöbb nyugat-európai piacon, ahol viszonteladókkal dolgoznak. Alin Laslo elmondása szerint elsősorban a Romániából kivándoroltakat célozzák meg, akik számára a Kulcs márkanév ismerősen cseng. Idén a gyártó már 150 ezer eurós, 750 ezer lejes árbevételre számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?