Felmérés: Románia jó hely a tehetős külföldi nyugdíjasoknak, Magyarország még jobb

Az 50 országot felvonultató rangsorban Magyarország a hetedik, míg Románia a tizenkettedik helyet foglalja el.

Románia az egyik legjobb hely a világon a nyugdíjasok számára, állapította meg az enjoytravel.com utazási szakportál. Mielőtt az olvasók egy része dührohamot kapna, és megkérdőjelezné a szóban forgó portál munkatársainak épelméjűségét, eláruljuk, hogy a tanulmány készítői nem a hazai nyugdíjasokra gondoltak, hanem azon, jellemzően északi jóléti államok időseire, akik valahol külföldön szeretnék eltölteni hátralevő éveik egy részét.Szászfehéregyháza erődtemploma | Fotó: sighisoara.com.ro

A rangsor készítői egy sor kritérium alapján rangsorolták a potenciális célországokat: megélhetési költségek, orvosi ellátás színvonala, bűnözés, albérletek ára, külföldiek hosszú távú tartózkodásának feltételei, a természeti környezet állapota stb. A ranglistát Szlovénia vezeti, ahol a megélhetés viszonylag olcsó, az életminőség pedig jó.

A dobogóra Portugália és Észtország került még fel, bár gyanítható, hogy előbbi, a klímája miatt sokkal népszerűbb a tehetős nyugati nyugdíjasok körében. Románia a 12. helyre került, ami viszonylag előkelő helyezésnek számít. „Dicsőséges, lélegzetelállító díszletek, pezsgő városok, s Európa egyik legalacsonyabb megélhetési költsége” jellemzik az országot a tanulmány szerzői szerint. Véleményük szerint a városokban sokan tudnak angolul, a román nyelv pedig könnyen megtanulható az angolul beszélők számára. A 12,8 fokos éves középhőmérsékletet is az ország erényei közé sorolják, s felhívják a figyelmet az erdélyi egykori szász falvakra.

Románia többek Marokkót, Puerto Ricót, Montenegrót, Máltát, Görögországot, Szlovákiát, a Fülöp-szigeteket, Albániát és Thaiföldet előzi meg. A lista utolsó, 50. helyén Luxemburg áll, nem mintha a nagyhercegségben nem lennének kitűnőek az életkörülmények, azonban a megélhetés és az albérlet nemzetközi összehasonlításban nagyon drága.

A portál szerint Romániánál vonzóbb helyszín Spanyolország, Paraguay, Csehország, Magyarország, Horvátország, Mexico, Uruguay és Lettország is. Magyarországról nagyon elismerően szólnak a rangsor készítői. Az élelmiszer az egyik legolcsóbb egész Európában, az egészségügyi ellátás jó, a fogászati ellátás pedig még jobb, írják. Tudomásuk szerint a legtöbb külföldi nyugdíjas Budapesten, a Balaton mellett, Pécsett és Egerben telepszik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?