Ennyi pénzbe kerül az államnak a jövő évi nyugdíjemelés

Az új nyugdíjtörvény alkalmazása jövő év január elsejétől 15 milliárd lejjel, szeptember elsejétől pedig további 10 milliárd lejjel növeli meg a nyugdíjkiadásokat az idei évhez képest - jelentette ki kedden az Országos Nyugdíjpénztár elnöke.

Daniel Baciu a nyugdíjtörvény tervezetének szakbizottsági elfogadása után nyilatkozott a sajtónak a szenátusban.Fotó: Agerpres

Tájékoztatása szerint tisztázódott, hogy jövőre 25 milliárd lejjel terheli meg pluszban az idei évhez képest a jogszabály alkalmazása a költségvetést: január és augusztus között 15 milliárd lejjel, szeptembertől decemberig pedig 10 milliárd lejjel. Hozzátette, hogy ezt az összeget a kormány belefoglalja majd a jövő évi költségvetésbe.

Baciu elmondta, hogy a törvény alkalmazása nyomán szeptember elsejétől közel 5 millió nyugdíjat számolnak újra. Ehhez előbb digitalizálni kell a nyugdíjakkal kapcsolatos dokumentumokat, és ez a folyamat várhatóan az év végéig lezárul.

Emlékeztetett arra, hogy 2024-ben kétszer is nőnek a nyugdíjak. Előbb január elsejétől az összes juttatást megemelik a tavalyi infláció mértékével. Ezután szeptember elsejétől egy új képlet alapján számolják ki a nyugdíjakat. Az emelés mértéke ez esetben több tényezőtől, például a hozzájárulás időszaktól is függ, így nem lesz egységes - magyarázta. Mindenesetre úgy becsülte, hogy mintegy 3 millió nyugdíjas számíthat szeptembertől a korábbinál nagyobb juttatásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?