Sokaknak jó hír: már utalták a pénzt az első megemelt nyugdíjakra

A szeptemberi, emelt összegű nyugdíjak már kiszámolták, a jövő héttől kezdődően utalják a pénzeket a Román Postának, jelentette ki Marius Budăi munkaügyi miniszter szombaton, az Antena 3 tv-csatornán.

A tárcavezető közlése szerint kinyomtatták a nyugdíjszelvényeket az új, emelt összegű nyugdíjakra, és szeptember elsején a Román Posta elkezdi kiosztani a pénzt. Arra a kérdésre, hogy mikor jelennek meg az új nyugdíjtörvény alkalmazásának módszertani szabályai, illetve mikor írják ki a versenytárgyalást egy új informatikai rendszerre, Budăi azt válaszolta: „egy, legtöbb két héten belül”.

A miniszter elmondta, a módszertani szabályok kidolgozása a vége felé jár. Az új számítógépes program mellett szükség van egy új számítógépes rendszerre is, biztonságos szerverekre, nagy adatraktározási lehetőséggel. Nyomatékosította, hogy a nyugdíjtörvény gyakorlatba ültetése, a nyugdíjak újraszámolása érdekében az első fázisban legalább 500 emberre lesz szükség, és ehhez már elkezdődött a toborzás, meghirdettek már néhány állást.

Az új törvény szerint idén szeptember elsejétől 1 265 lejre nő a nyugdíjpont értéke. Jövő évben 1 775 lej,  2021-ben 1 875 lej lesz ez az összeg. Csak ebben az évben az emelés 8,4 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést. Jővő évben 24,8 milliárd lej plusz teherrel kell számolni, 2021-ben 51 milliárd lejjel, 2022-ben pedig 81 milliárd lejjel. Statisztikai adatok szerint már most válságos helyzetre utal a növekvő költségvetési hiány, így nagy kérdés, hogy honnan teremti elő a kormány a plusz összegeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?