Bukarestben a nyugdíjak messze meghaladják az országos átlagot

Bukarestben az átlagnyugdíj 21 százalékkal nagyobb az országos átlagnál - tájékoztat a Ziarul Financiar az Országos Statisztikai Hivatal és a munkaügyi minisztérium adataira hivatkozva. Míg a fővárosban a nyugdíjasok átlag 1504 lejt kaptak havonta az idei év első negyedévében, addig az országos átlagnyugdíj az említett időszakban 1181 lej volt.

A rangsorban a második helyet Hunyad megye foglalja el havi 1499 lejjel, majd következik Brassó megye 1.408 lejjel. Hunyad megyében az öregségi járandóság nagysága a zsil-völgyi bányászok magasabb nyugdíjával magyarázható.

A sort Gorj, majd Galac megye folytatja, 1276 és 1265 lejjel. Azokban a megyékben, ahol az ipari szektor fejlettebb, a nyugdíjak is nagyobbak. Ott, ahol a vidéki lakosság leginkább a mezőgazdaságból tartja fenn magát, az öregségi járandóság kicsi.

Botoșani megyében a legkisebb az átlagnyugdíj, szám szerint 946 lej. Giurgiu megyében 954 lej, Vrancea megyében 973 lej, Vaslui megyében pedig 979 lej. A magyarok által is lakott megyék közül a legkisebb átlagnyugdíj (980 lej) Beszterce-Naszód megyében van. A statisztikai hivatal az első negyedévi jelentésében nem szolgáltatott nyilvános adatokat a többi megyére vonatkozóan.

Az új nyugdíjtörvény értelmében a következő két évben közel 70 százalékkal fognak nőni a nyugdíjak. A nettó átlagfizetés jelenleg közel 3000 lej.

Kapcsolódók

Kimaradt?