Johannis kihirdette az új nyugdíjtörvényt

Kihirdette az új nyugdíjtörvényt hétfőn az államfő.

A jogszabály szerint idén szeptember elsejétől 1.265 lejre nő a nyugdíjpont értéke. Jövő évben 1.775 lej,  2021-ben 1.875 lej lesz ez az összeg. Csak ebben az évben az emelés 8,4 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést. Jővő évben 24,8 milliárd lej plusz teherrel kell számolni, 2021-ben 51 milliárd lejjel, 2022-ben pedig 81 milliárd lejjel.

A korábban alkotmányellenesnek nyilvánított nyugdíjtörvény értelmében a következő két évben mintegy 70 százalékkal nőnek az öregségi járandóságok. A különnyugdíjak megmaradnak.

Minden nyugdíjat újra kiszámolnak. A nyugdíjpont értékéhez minden olyan típusú jövedelem hozzáadódik, amely után a munkavállaló társadalombiztosítást fizetett. Ilyen jövedelemnek számít a 13. fizetés, a pótlék, a prémium, a plusz órák stb. A mesteri és a doktori ideje beleszámítódik a ledolgozott munkaidőbe, ezekre az évekre 0,25 nyugdíjpont jár.

A három vagy annál több gyermeket nevelő anyák 6 évvel hamarabb kérhetik az öregségi nyugdíjazásukat, amennyiben minimum 15 évig fizették a társadalombiztosítást. Négy gyermektől plusz 1 évet számolnak.  Az özvegyi nyugdíj értéke az elhunyt házastárs nyugdíjának 25 százaléka lesz, ez az összeg hozzáadódik a saját nyugdíjhoz.

A férfiak 65 éves, a nők 63 éves korukban mehetnek öregségi nyugdíjba. A kötelező teljes társadalombiztosítási hozzájárulás 35 év úgy a nők, mint a férfiak esetében.

A jogszabály a közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak. 

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz. Johannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel.

Az idei első negyedévben 1227 lej volt az átlagnyugdíj Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?