A kormány mindenáron életbe akarja léptetni a nyugdíjtörvényt

Marius Budăi munkaügyi miniszter szerint a kormány „minden akadályon túl fog lépni", és gyakorlatba ülteti a nyugdíjtörvényben előírt intézkedéseket.

A tárcavezető egy csütörtök esti televíziós műsorban rámutatott, miután a szenátus első házként elutasította a héten az alkotmánybírósági döntés nyomán a parlamenthez visszautalt új nyugdíjtörvény tervezetét, „őszinte vitát” kezdeményeztek a jogszabályról az ellenzéki pártokkal.

„Szeretnénk tisztázni a képviselőházban, hogy ez egy jó törvény, amelynek révén több pénzhez jutnak a nyugdíjasok, megpróbálunk konszenzusra jutni, ha lehet. Amennyiben ők nyitottak a párbeszédre, készen állunk akár egész nyáron tárgyalni erről. De mi nem vagyunk meggyőződve arról, hogy létrejön ez a párbeszéd, és ha nem kerül sor őszinte, érvekre és nem politikai nyilatkozatokra alapozó dialógusra, a munkaügyi bizottságban és a plénumban való vita után megpróbáljuk már jövő héten szavazásra vinni a tervezetet" – magyarázta a miniszter a Románia TV műsorában.

Hozzátette, biztosítja a nyugdíjasokat afelől, hogy a képviselőházon át fog menni a tervezet, és ha parlamenti elfogadása után Klaus Johannis államfő nem hirdeti ki a törvényt, a kormány a rendelkezésére álló „alkotmányos eszközökhöz" folyamodik majd.

A szenátus szerdán elutasította a nyugdíjtörvény tervezetét, amely azt követően került ismét a parlament elé, hogy részben alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság. Elfogadásához 68 támogató szavazatra lett volna szükség, de csak 67 szenátor voksát kapta meg, 22-en tartózkodtak. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?