Szolidaritási adót rónak ki a tízezer lejnél nagyobb különnyugdíjakra

Úgynevezett szolidaritási adót rónak ki a havi tízezer lejnél nagyobb különnyugdíjakra - jelentette be Eugen Teodorovici. Nem pontosított arra vonatkozóan, hogy mekkora lesz ez az adó.

A lépést a PSD végrehajtó bizottsága is jóváhagyta Teodorovici beszámolója szerint. Az sem világos, hogy a tízezer lej bruttó vagy nettó összeget jelent. A módosítást kormányrendelettel vezetik be. Romániában van olyan speciális nyugdíj, amely átlagban eléri a 18180 lejt, míg a sima átlagnyugdíj 1227 lej. Ilyen kiemelt járandóságra jogosultak a bírák és ügyészek, a katonák, a titkosszolgálat alkalmazottai, a belügyminisztérium alkalmazottai, a diplomaták és a diplomáciai kirendeltségeken dolgozók, a törvényhozók, a parlament és a bíróságok kisegítő személyzete, valamint a pilóták.

Mint arról beszámoltunk, már napokkal ezelőtt kiszivárgott a sajtóban, hogy a pénzügyminisztérium úgynevezett progresszív adó bevezetését tervezi. Így szeretnék csökkenteni azt a terhet, amelyet a különnyugdíjak jelentenek a központi költségvetésre. A Ziarul Financiar adatai szerint körülbelül 180 ezer személy (volt belügyi alkalmazott, a védelmi minisztérium kötelékébe tartozók, honatyák stb.) kap különnyugdíjat. Az öregségi járandóságon felül adott különnyugdíj körülbelül 6,6 milliárd lejébe került csak 2017-ben az adófizetőknek.

A pénzügyminisztérium terve, hogy a GDP 3 százalékára szorítsa az idei évi államháztartási hiányt. Jelenleg a központi költségvetésben 11 milliárd lejes hiány van. A minisztérium 7 milliárd lejt szeretne lefaragni a központi költségekből, hogy tartani tudja a 3 százalékos deficitet. 

A különnyugdíjakon kívül felmerült az olyan szociális programokra elkülönített költségek lefaragása, mint az Első Iskolatáska. Idén a kormány 9,3 millió lejt irányzott elő erre a programra. Kilátásba helyezték, hogy néhány állami ügynökséget átszerveznek költségcsökkentés céljából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?