Orban: a 14 százalékos nyugdíjemelés finanszírozható, aki ennél többet ígér, hazudik

A nemzeti liberális párti (PNL) kormány azt a „nehéz döntést” hozta, hogy 14 százalékkal emeli a nyugdíjpont értékét, de ez a legtöbb, amit idén, és a következő években is finanszírozni lehet – hangoztatta pénteken a craiovai látogatáson tartózkodó Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint „egyetlen más országban sem történt ilyen mértékű nyugdíjemelés", főleg, hogy a koronavírus-járvány által kiváltott válság következtében a gazdaság 3,8 százalékos zsugorodását prognosztizálják, holott a költségvetés összeállításakor még 4,1-4,2 százalékos bővülést valószínűsítettek. Ennek következtében – magyarázta a kormányfő – az államkincstár bevételei legalább 30 milliárd lejjel maradnak el a tervezettől, így mellőzni kell minden elkerülhető kiadást.

A miniszterelnök szerint a kormány „a legtöbbet tette, amit tehetett” azáltal, hogy 14 százalékos nyugdíjemelést javasolt szeptember elsejétől. „Azt szeretném, ha mindenki megértené: ennyit lehet, aki ennél többet ígér, az hazudik” – szögezte le Orban.

A csütörtökön nyilvánosságra került dokumentum szerint a kormány 14 százalékkal emeli meg a nyugdíjpont értékét, ezáltal 704-ről 800 lejre emelkedik a minimálnyugdíj. A tavaly, még a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzása idején elfogadott törvény szerint 40 százalékkal kellett volna megemelni a nyugdíjakat, de a jelenlegi kormány szerint erre nincs fedezet. A PSD többek között emiatt is bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen hétfőn.

Kapcsolódók

Kimaradt?