Eltűnik egy autómárka a piacról

A Datsunnak egyszer már befellegzett, azonban 2013-ban a Nissan feltámasztotta a márkát.

Nem gyárt több Datsun márkájú személygépkocsit a Nissan. „A Nissan a kulcsfontosságú modellekre és szegmensekre összpontosít. A Datsun redi-GO modell gyártása a chennai-i gyárban leáll” – áll a japán vállalat által kiadott közleményben.Egy Datsun 1975-ből | Fotó: Facebook/Car&Classic

Az eladások a készletek kimerüléséig folytatódni fognak, a garanciális szolgáltatásokat pedig a cég biztosítani fogja az értékesített járművek számára. Az indiai üzem az utolsó, ahol Datsun márkájú személygépkocsikat gyártanak, azt követően, hogy 2020-ban, a vállalat globális átszervezése során a Nissan leállította a termelést Indonéziában és Oroszországban. A Nissan tájékoztatása szerint 2021-ben mindössze kb. 7 ezer Datsunt értékesítettek.

Az első Datsun márkájú autókat 1931-ben dobták piacra. 1933-ban a márkanév a későbbi Nissan tulajdonába került. A Datsun fénykorát az 50-es és a 60-as évek jelentették, amikor világszerte népszerű volt, 20 milliónál többet adtak el belőle.

1981-ben a Nissan leállította a Datsun gyártását, azonban 2013-ban  Carlos Ghosn, a vállalat később nagy pénzügyi botrányba keveredett vezérigazgatója az újjáélesztése mellett döntött. Az akkori elképzelés az volt, hogy a Nissan olcsó, a fejlődő országoknak szánt autókat fog gyártani Datsun márkanévvel.  

Kapcsolódók

Kimaradt?