Egymilliárd lejnél több profitot termeltek tavaly a fő hazai üzemanyagforgalmazók

Legnagyobb mértékben a kazah Rompetrol és az orosz Lukoil nyeresége nőtt, 50, illetve 46 százalékkal.

Jó évük volt tavaly az üzemanyagforgalmazóknak, melyek profitáltak a csillagászati árakból. Az öt legnagyobb vállalat összesített nyeresége meghaladja az 1,15 milliárd lejt, írja az economica.net.Fotó: Pixabay

A piacot tavaly is a Petrom dominálta, mely két márkanév (Petrom és OMV) alatt üzemeltet benzinkutakat. A vállalatnak 780 kútja van, 555 Romániában működik, a többi pedig Moldovában, Bulgáriában és Szerbiában. Az OMV Petrom Marketing tavalyi árbevétele 27 milliárd lej volt, s 555,8 millió lej profitot ért el, 10 százalékkal többet, mint 2021-ben.

A kazah tulajdonban levő Rompetrol Downstream bevételei 31 százalékkal nőttek tavaly, 16 milliárd lejre. A cég nyeresége hozzávetőleg a duplájára, 190 millió lejre hízott. Rompetrol márkanév alatt 1284 üzemanyagtöltő állomás működik Romániában, ezek egy része azonban nem a Rompetrol Downstream, hanem partner cégek tulajdonában van. A vállalat jelen van a moldovai, a bulgár és a grúz piacon is.

Jól teljesített a Lukoil is az elmúlt évben. Az orosz vállalat árbevétele 66 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 13,3 milliárd lej volt. A profit is szépen gyarapodott, 46 százalékkal, 235 millió lejre. A Lukoilnak közel 320 benzinkútja van Romániában. Piaci források szerint biztosra vehető, hogy a vállalat kivonul a hazai piacról, s bár korábban arról volt szó, hogy a Shell veheti meg a kútjait, jelenleg a Rompetrol tűnik befutónak. Ha a tranzakció létrejön, akkor a Rompetrol lehet majd az új piacvezető Romániában.

A MOL bevételei 16 százalékkal nőttek 2022-ben, 9,3 milliárd lejt tettek ki. A vállalat nyereség ennek ellenére felénél is kevesebbre, 162 millió lejre apadt. Az elmúlt év végén a magyar kőolajipari vállalatnak 255 töltőállomása volt Romániában.

Az ötödik legnagyobb üzemanyagforgalmazó a Socar volt 2022-ben. Az azeri cég bevételei 83 százalékkal nőttek, 2,6 milliárd lejre. A profit, ennek ellenére, a harmadára, 5,3 millió lejre csökkent. Ez annak a következménye, hogy a vállalat sokat költött tavaly a terjeszkedésre. A Socarnak jelenleg 73 benzinkútja van Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?