A MOL-nál 2020 a terjeszkedés éve volt

A magyar olajvállalat 14 új benzinkutat nyitott tavaly Romániában.

A gyenge kereslet és a kőolaj alacsony világpiaci ára miatt 2020 határozottan gyenge év volt a kőolajipari vállalatok számára, azonban a MOL Románia legalább a beruházások terén jól teljesített. „Tavaly folytattuk a már megkezdett projekteket. 14 új üzemanyagtöltő állomást nyitottunk, ebből a szembontból a tavalyi volt az egyik legsikeresebb évünk” – nyilatkozta Camelia Ene, a vállalat vezérigazgatója egy konferencián.

A magyar MOL-csoporthoz tartozó cég az elkövetkező időszakban is folytatni kívánja a terjeszkedést, elsősorban az autópályákra koncentrálva. Tavaly a MOL Románia részt vett a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat, a CNAIR által kiírt versenytárgyaláson, s 14 benzinkút felépítésére kapott megbízást. Ezek a Nagylak-Nagyszeben, Pitești-Bukarest és Cernavodă-Konstanca sztráda szakaszokon épülnek majd meg, egy részüket idén megnyitják. Minden üzemanyagtöltő állomáson lesz két töltőegység elektromos gépkocsik számára.

Camelia Ene arra számít, hogy az elektromos autók terjedése ellenére továbbra is a kőolajipari termékek lesznek a meghatározó üzemanyagok a közúti közlekedésben. „Az üzemanyagok iránti kereslet növekedésére számítunk, s arra, hogy ez az elkövetkező évekre is jellemző lesz” – mondta a cégvezető

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

.

A vállalat ugyanakkor készül arra az időszakra, amikor a kőolajipari termékek jelentősége kisebb lesz, mint jelenleg, ezért azt célozzák meg, hogy 2030-ra a más jellegű szolgáltatásaikból származó bevételek meghaladják azt, amit az üzemanyag eladás generál. Ezen bevételek jelenleg a teljes árbevétel kevesebb, mint 30 százalékéát adják, jelentős részük a benzinkutakban kialakított Fresh Corner bisztrókból származik.

A hazai piacon negyedszázada jelen levő MOL-nak jelenleg 234 üzemamyagtöltő állomása van Romániában. A MOL Románia Petroleum Pruducts kft. a negyedik legnagyobb hazai üzemanyag kiskereskedő az OMV Petrom, a Rompetrol  és a Lukoil mögött.

(Nyitókép: molromania.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?