Drive Home – ahol a közlekedésbiztonság és az üzlet összeér

Saját gépkocsijukkal szállítja haza egy kolozsvári vállalkozás azokat az autósokat, akik ittak, s ezért nem akarnak volánhoz ülni.

Egy Nyugaton már bevált szolgáltatás erdélyi meghonosításával próbálkozik egy kolozsvári magyar vállalkozó. Sokak számára ismerős élethelyzet, hogy a saját autójukkal mennek egy rendezvényre vagy magánjellegű találkozóra, úgy tervezve, hogy nem fognak szeszes italt fogyasztani. A tervet aztán átírja az élet, s az első pohár legurítása után felmerül a dilemma: hogyan tovább, mi legyen az autóval, érdemes-e a jogosítványt vagy akár bárki testi épségét kockáztatni az ittas vezetéssel?A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

A Drive Home alapötlete az, hogy senki ne legyen kitéve a kísértésnek, hogy volánhoz üljön akár csak kis mennyiségű alkohol elfogyasztását követően, arra gondolva, „nem történhet baj, elvégre csak két sört ittam”.

„Ha valaki ilyen helyzetbe kerül, hozzánk fordulhat telefonon vagy WhatsAppon keresztül, mi pedig egy sofőrt küldünk a helyszínre, aki az illetőt a saját autójával hazaszállítja. Lényegében egy logisztikai problémát oldunk meg, az ügyfél ugyanis biztonságosan hazaér, másnap reggel pedig ott találja az autóját a háza előtt” – magyarázza Márkos-Lukáts Mózes, a cég egyik alapítója. A rendelésre tulajdonképpen két sofőr megy ki, az egyik követi a kliens személygépkocsiját, hogy a fuvar végeztével el tudja szállítani a kollégáját.

Erősíteni a felelősségtudatot

A cégvezető elmondása szerint a vállalkozás célja, a profittermelés mellett, hogy a felelősségteljes autóvezetést bátorítsa. Erre szükség is van, a romániai közlekedési balesetek jelentős része ugyanis az ittas vezetés miatt következik be.

A Román Rendőrség Főfelügyelősége (IGPR) közúti igazgatóságának a tájékoztatása szerint január 1. és szeptember 10. között 7500-nál több olyan autós bukott le a közúti ellenőrzések során, aki alkohol hatása alatt vezetett. Az ittas vezetés 90 baleset okozója volt, ezekben 56 személy vesztette életét, további 98 pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Csak szeptember 7. és 10. között 132 ittas gépkocsivezető akadt fenn a rendőrségi ellenőrzéseken. Az ittas vezetéstől való elrettentés érdekében a közlemúltban módosították a Büntető Törvénykönyvet, s a szigorítás értelmében az alkohol hatása alatt halálos balesetet okozó sofőrökre ezentúl kötelező módon letöltendő börtönbüntetés vár.

Még három hete sincs, hogy a kolozsvári Drive Home szolgáltatás elkezdődött, s már volt néhány megrendelésük. A cégnek jelenleg egy főállású- és két bedolgozó gépkocsivezetője van. A vállalkozás egyelőre a Facebookon és az Instagramon hirdeti magát, de már lefoglaltak egy domain nevet a weblap számára, s rövid időn belül telefonos alkalmazásuk is lesz.

„2014-ben és 2015-ben Budapesten éltem, akkor ott már volt ilyen szolgáltatás” – mondja Márkos-Lukáts Mózes. Az első ilyen sofőrszolgálat természetesen sokkal korábban született meg, s nem is a magyar fővárosban. Valószínű, hogy valahol Nyugaton jelent meg, s mostanra világszerte elterjedt. Az ötletet, hogy a szolgáltatást Erdélyben is meghonosítsa, egy személyes élmény adta Márkos-Lukáts Mózesnek, amikor, mivel ivott, taxival volt kénytelen hazamenni egy rendezvényről, ráadásul másnap vissza kellett mennie az autójáért.

„Budapesten jelenleg is nagyon jól működik, több szolgáltató is van a piacon. Romániában, tudomásom szerint jelenleg egy sincs. Pár évvel ezelőtt Kolozsváron volt egy, de bedőlt” – nyilatkozta a cég társtulajdonosa.

A vállalkozás egyelőre Kolozsváron és annak alvóvárosaiban (Szászfenes, Kisbács, Apahida, Györgyfalva) fuvarozza haza az ügyfeleket a hét minden napján, a nap bármely órájában, ha szükséges. Három-öt éves távlatban szeretnék kiterjeszteni a szolgáltatást más hazai nagyvárosokra is.

Nagyon fontos a szolgáltatás minősége, hangsúlyozza Márkos-Lukáts Mózes. „Az autónak kifogástalannak kell lennie, s olyan sofőrt nem alkalmazok, aki mellé nem ülnék be” – hangsúlyozza a vállalkozó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?