Csíkszeredai származású üzletasszony került az olasz Forbes címoldalára

A félig magyar Irina Mella Burlacu cége innovatív közúti biztonságtechnikai eszközöket fejleszt és gyárt. 

A Forbes olasz kiadása januári számának címlapjáról Irina Mella Burlacu tekint az olvasókra. Az erdélyi származású üzletasszony azt követően lett az Intelligens utak című címlapsztori alanya, hogy az 1917-ben alapított világhírű amerikai üzleti magazin tavaly beválogatta a 100 legsikeresebb olasz nő közé.Irina Mella Burlacu Csíkszeredából indult | Fotó: Facebook/Irina Mella Burlacu

Román neve ellenére Irina Mella Burlacu anyanyelvi szinten beszél magyarul, ami nem is csoda, elvégre vegyes házasságból származik, félig magyar. Gyermekkorát részben Csíkszeredában töltötte, magyar osztályba járt, a Jégpálya negyedbeli általános iskolába.

Később hegedűtanár édesanyjával Brassóba költöztek. Irina Mella Burlacu közgazdaságtant tanult, s hogy megéljen, egy gumiabroncs boltban dolgozott. „Mindig is szerettem a kezeimet használni, fiús munkákat végezni. Gyerekkoromban sokat voltam nagyapám műhelyében, ahol fával dolgoztam” – osztotta meg az emlékeit a Forbes olvasóival.

Olaszországba 2006-ban érkezett, először Rómában dolgozott, majd  Bresciába szerződött, egy országúti korlátokat gyártó céghez. Utóbbinál exportmenedzser volt, egészen addig, míg a cég válságba került, bezárt, a dolgozókat pedig szélnek eresztették. Élettársával és néhány volt kollégájával ekkor, 2014-ben úgy döntöttek, hogy céget alapítanak, melyet Vita Internationalnak neveztek el.

Nincs saját irodája

Kezdetben öten dolgoztak egy 300 négyzetméteres raktárban, ahol az előző munkahelyének a termékeit gyártották licenc alapján, de rövidesen elkezdték fejleszteni a saját innovatív termékeiket. Ezeknek köszönhetően a Vita International és az utóbb létrehozott Roadlink ma már 12 millió eurós éves árbevétellel rendelkeznek, s Európában a piacvezetők közé tartoznak világító és környezetbarát közúti korlátok gyártásában és felszerelésében. 

Jelenlegi legfontosabb termékük a GuardLed. Ez egy fém védőkorlát, melybe sorba állított Led-égők vannak beépítve a talajszint felett 40 centiméterrel. Ez sokkal energiatakarékosabb, mint a hagyományos utcai világítás, ráadásul kellemesebb a szemnek, nem vakítja a gépkocsivezetőket.

Alapértelmezett beállítása a fehér fény, veszélyes útszakaszok vagy ideiglenes közlekedési akadályok esetében azonban villogó narancssárga is lehet. A GuardLednek létezik egy Ledvia nevű, kerékpárutak számára kifejlesztett változata is. 

Irina Mella Burlacu azt is elárulta a Forbes olvasóinak, hogy nagyon fontosnak tartja a kollégáival való közvetlen kapcsolatot, ezért a mai napig nincs saját irodája, hanem a cég műszaki részlegén dolgozik, együtt a többi alkalmazottal.

A Csíkszeredából indult üzletasszony cégeinél jelenleg egy olyan eszközön dolgoznak, amely alátétként a védőkorlátokra vagy az autópályák hangelnyelő paneljeire alkalmazva érzékeli az alatta levő betonszerkezetben zajló folyamatokat s továbbítja ezeket az információkat. Így előre jelezhetővé válik, ha egy híd vagy egy viadukt már nem biztonságos a forgalom számára, s megelőzhetőekké válnak a tragédiák.

A munka mellett Irina Mella Burlacunak minimális szabadideje marad, de minden lehetőséget megragad, hogy utazzon, hogy új kultúrákat ismerhessen meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?