Az EP növelné a női vállalkozók arányát az uniós tagállamokban

A nők vállalkozási tevékenységének növelését sürgetik az európai parlamenti képviselők. Az Európai Unión belül 2012-ben a nők a vállalkozóknak csupán a 31 százalékát tették ki – figyelmeztet az Európai Parlament abban a jelentésében, amelyet január 19-én Strasbourgban megszavaztak a képviselők.

A nők vállalkozási tevékenységét akadályozó külső tényezőkről a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság készített átfogó jelentést. A dokumentum megállapítja: a női vállalkozók aránya az összes tagállamban alacsony, ez kiaknázatlan növekedési és fejlődési lehetőségeket jelent. Ugyanakkor ösztönzi a tagállamokat, hogy ismerjék el a női vállalkozók értékét gazdasági szempontból és azokat az akadályokat, amelyeket le kell küzdeniük.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a jelentés nagyon helyesen arra hívja fel a tagállamok és régiók figyelmét, hogy dolgozzanak ki konkrét stratégiákat arra, hogy előmozdítsák a nők körében a vállalkozói kultúrát, valamint fogadjanak el programokat a vállalkozó nők segítésére. „A nők munkaerő-piaci részvételének fokozása érdekében kulcsfontosságú a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése” – fogalmazott szavazatmagyarázatában az erdélyi képviselő, aki szerint ehhez járul hozzá a megfizethető és minőségi gyermekgondozási szolgáltatások létrehozása. Sógor Csaba szerint ugyanakkor fontos, hogy az oktatásban is megjelenjen a vállalkozásfejlesztés, különösen azokon a területeken, amelyeken inkább lányok tanulnak: ez fontos a vállalkozói szellem fellendítéséhez és az új üzleti környezet megteremtéséhez is.

Az Európai Parlament jelentése egyébként aggodalommal állapítja meg, hogy a nők valószínűleg a társadalmi sztereotípiák miatt, rendszerint alulértékelik képességeiket és a férfiakhoz képest gyakrabban érzik úgy, hogy nem rendelkeznek megfelelő vállalkozói készségekkel. Ennek ellensúlyozására a képviselők motivációs támogató programok kidolgozását javasolják.

Kimaradt?