Nagyot kaszált a koronavírus-járványon a gazdagok krémje

A legtöbb országban nőtt azok száma, akiknek a befektethető vagyona meghaladja a 30 millió dollárt, Kínában például 23,9 százalékkal.

Annak ellenére, hogy számos, globális viszonylatban is jelentősnek számító, főleg a kőolajipar, a légiközlekedés, az idegenforgalom és az autóipar területén működő vállalatnak, illetve ezek tulajdonosainak tetemes pénzügyi veszteséget okozott a koronavírus-járvány, a leggazdagabbak tehetősebbek most, mint a pandémia előtt voltak.

A világ három legnagyobb stratégiai tanácsadó cége közé tartozó Boston Consulting Group (BCG) által készített, a Világ vagyona 2021-ben (Global Wealth 2021) című tanulmánya szerint a tavalyi év végén a világ teljes pénzügyi vagyona 250 ezer milliárd dollárt tett ki. Ez 8,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket, abszolút értékben 19 ezer milliárddal.

A BCG szerint 2020 végén az Amerikai Egyesült Államokban 20,6 ezer, úgynevezett ultra magas nettó vagyonú személy (UNHWI) élt. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akiknek a befektethető vagyona meghaladja a 30 millió dollárt. A járvány első évében ezek száma 15,4 százalékkal nőtt az USA-ban.

Kínában, Hong Konggal nem számolva, 7 800 a szupergazdagok száma, míg Németországban 2,9, Nagy-Britanniában pedig 2,1 ezren voltak. Ezernél több tagja Franciaországban (2,1 ezer), Hongkongban (1,9), Kanadában (1,9), Olaszországban (1,8) és Tajvanon (1,3) volt meg az UNHWI-k elit klubjának. Ez azt jelenti, hogy a gazdagok leggazdagabbjainak a koncentrációja Hongkongban a legnagyobb, Kína különleges státusú területének ugyanis hozzávetőleg csak 7,5 millió lakosa van. A legnagyobb arányban, 23,9 százalékkal, Kínában nőtt a számuk tavaly.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szupergazdagok befektethető vagyona szintén Kínában gyarapodott leginkább tavaly, 26,5 százalékkal. Az indiai náboboknak 16,9 százalékkal volt több pénzük 2020 végén, mint egy évvel korábban, az amerikaiaknak 15,8, az oroszoknak pedig 14,8 százalékkal. Abszolút értékben az amerikai szupergazdagok befektethető összvagyona a legnagyobb, 5,8 ezer milliárd dollár. A kínaiak kezében 3,6 ezer, a németekében pedig 1,4 ezer milliárd van.

A BCG becslései szerint 2025-ig a kínai szupergazdagok vagyonosodása lesz a leggyorsabb, ők 2,9 ezer milliárd dollárt fognak felhalmozni 5 év alatt, míg az amerikaiak csak 2 ezer milliárdot.

Arra, hogy a szupergazdagok mekkora hasznot húztak a koronavírus járványból, Elon Musk a legjobb példa. A Tesla és a SpaceX alapítójának a vagyona megötszöröződött 2020 januárja óta, immár 170 milliárd dollár körül van. Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa sem panaszkodhat, akinek a vagyona kb. 80 milliárd dollárral nőtt.

(Nyitóképen Elon Musk | Forrás: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?