banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Bértámogatást nyújtanak az ukrajnai háború miatt hátrányos helyzetbe került alkalmazottaknak

Bértámogatást nyújt az állam az ukrajnai háború miatt tevékenységüket csökkenteni vagy felfüggeszteni kényszerülő vállalatok kényszerszabadságra küldött alkalmazottainak – az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdán fogadta el a kormány.

Az intézkedés az ukrajnai katonai konfliktus által közvetlenül és közvetett módon érintett cégekre egyaránt vonatkozik, a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérének 75 százalékát fizeti ki az állam ilyen esetekben – közölte Facebook-oldalán a munkaügyi miniszter.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Marius Budăi rámutatott, a kormány támogat minden olyan intézkedést, amely Oroszország szankcionálására irányul, de amellett is kiáll, hogy egyetlen román állampolgár sem szenvedhet ezek miatt, ezért fogadták el ezt a sürgősségi rendeletet.

A minisztérium közleménye szerint az intézkedés 2022. december 31-éig érvényes, és azon cégek alkalmazottai élhetnek vele, amelyek tevékenységét közvetlenül vagy közvetve befolyásolja, hogy az ukrajnai háború ellehetetlenítette az ügyletek lebonyolítását ukrajnai, oroszországi és fehéroroszországi gazdasági szereplőkkel.

A támogatásra azok a munkáltatók jogosultak, akiknek a kérelmezés hónapjában legalább 20 százalékkal csökkentek a bevételeik 2022 januárjához vagy a 2021-es év azonos hónapjához viszonyítva. A becslések szerint az intézkedés 736 millió lejes terhet ró a költségvetésre. A támogatásra vonatkozó igényléseket az illetékes megyei munkaerő-elhelyezési ügynökséghez lehet majd benyújtani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?