banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bálint Csaba: Románia kiválóan teljesít, ha világos célokat követ

Románia csatlakozása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) számos előnnyel járhat az ország számára, beleértve a nemzetközi szervezet szakértelméhez és erőforrásaihoz való hozzáférést, valamint a nagyobb nemzetközi hitelességet, jelentette ki egy csütörtöki szakmai rendezvényen Bálint Csaba.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja emlékeztetett, hogy az OECD keretet biztosít a nemzetközi együttműködéshez olyan területeken, mint az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem és az innováció, amelyek kulcsfontosságúak a fenntartható fejlődés szempontjából. Szerinte Románia már bebizonyította, hogy kiválóan tud teljesíteni, ha világos célokat követ. „Az OECD-csatlakozás a román külpolitika egyik legfontosabb új célkitűzése, ami lendületet adhat a reformoknak és a modernizációnak. Utána az euróövezethez való csatlakozás újabb fontos lépés lehet a gazdasági konvergencia folyamatában” – idézi a szakembert az Agerpres hírügynökség.Bálint Csaba | Fotó: Partiumi Keresztény Egyetem Bálint Csaba szerint az elmúlt évtizedekben Románia jelentős előrelépést tett az európai integráció terén. „A 2007-es EU-csatlakozás olyan fordulópontot jelentett, ami lendületet adott a gazdasági reformoknak és megnyitotta az utat a gazdaság modernizációja előtt” – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy 2000-ben Romániában az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolva az EU átlagának 25 százaléka volt, ma pedig már több mint a 75 százaléka. Ez azt jelenti, hogy az ország évente átlagosan két százalékpontot tudott behozni a lemaradásból. Emellett a romániai munkatermelékenység a leggyorsabban nőtt a közép-kelet-európai térségben, és átalakult a gazdaság szerkezete is: míg 2000-ben a foglalkoztatottak közel 45 százaléka a mezőgazdaságban, 22 százaléka az iparban és 21 százaléka a szolgáltatási ágazatban dolgozott, mára az arány jelentősen eltolódott a sokkal nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások irányába – részletezte.

Megjegyezte, hogy a termelékenység növekedéséhez jelentősen hozzájárultak a közvetlen külföldi befektetések.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy a fővároson kívül számos regionális gazdasági központ – például Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Iaşi és Konstanca – játszik fontos szerepet a fejlődésben, a hét legfontosabb központ együtt a román GDP több mint 50 százalékát adja. Azt azonban problémásnak nevezte, hogy az elmúlt 25 évben nőttek a regionális különbségek az országban.

Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy az államadósság növekedése és az úgynevezett ikerdeficit igen magas szintje sérülékennyé teszi Románia gazdaságát. Úgy vélekedett: az ország számára a közeljövőben az uniós források hatékony felhasználásának kulcsszerepe lesz a közberuházások finanszírozásában és a költségvetés korrekciójában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?