banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az Azomureș vezetése a kormányfővel tárgyalt az újraindítás lehetőségeiről

Tárgyalásokat folytatott csütörtökön a kormány az ideiglenesen leállt marosvásárhelyi Azomureș vegyipari vállalat működésének újraindítási lehetőségeiről.

Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést folytatott Harri Kiiskivel, a vegyipari üzem vezérigazgatójával, a megbeszélések középpontjában a romániai műtrágyagyártás versenyképességének megőrzésére szolgáló megoldások keresése állt. Erre a jelenlegi energiaválság miatt van szükség – jelentettek ki a tárgyalófelek. A találkozón részt vett Virgil Popescu energiaügyi miniszter, valamint Adrian Chesnoiu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

„Európai szintű a jelenlegi energiaválság, és ezt a román hatóságok nem tudják egyedül megoldani” – tájékoztatta a szerkesztőségünket Ovidiu Maior, az Azomureș szóvivője. Hozzátette, mindenképpen közös európai szintű együttműködésre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön megoldást találniuk a jelenlegi válság feloldására.

Fotó: gov.ro

Kifejtette, a vállalat alkalmazottai továbbra is dolgoznak, annak ellenére, hogy az üzem már egy hónapja leállította működését. Hangsúlyozta, fontos, hogy a vegyipari üzem működőképes maradjon, hiszen az ország egyik legfontosabb műtrágyagyártó vállalata.

A svájci tulajdonban levő Azomureş az ország egyik legnagyobb gázfogyasztója, az ország éves ipari gázfogyasztásának csaknem 10 százalékát használja fel, ugyanakkor a romániai gazdaságok mintegy felét látja el műtrágyával. Ezek mellett további számos, más iparágból származó vállalat folyamatos ellátását is biztosítja.

Az Azomureş vegyipari üzem az élelmiszeripar biztonságának érdekében kérte a parlamentet és a kormányt, hogy idejében enyhítsék a gáz magas ára okozta nehézségeket, hogy az ország élelmiszerellátási biztonsága ne kerüljön veszélybe 2022-ben. A vegyipari kombinát több mint 1100 alkalmazottat foglalkoztat.

(Címlapkép: Asociația Pro Infrastructura/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?