Cîţu: nincs törvény, ami lehetővé tenné a számlák kifizetésének elmulasztását késedelmi kamat nélkül

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke szerint nincs olyan törvényes keret, amely lehetővé tenné, hogy a lakosság büntetőkamat felszámolása nélkül ne fizesse ki a villamosenergia- vagy gázszámlát, és ne részesüljenek szankcióban emiatt.

Illusztráció | Fotó: AgerpresA PNL vezetője az Antena 3-nak nyilatkozva beszélt erről csütörtök este, kifejtve: reméli, hogy a kormány megteremti a szükséges törvényes keretet, mert jelenleg a hatóságok azzal, hogy azt mondják az embereknek, ne fizessék ki a hibásnak ítélt energiaszámlákat, hanem tegyenek panaszt miattuk, a törvények megszegésére buzdítják a románokat, ami nem helyes.

Ezt annak kapcsán mondta, hogy Nicolae Ciucă – liberális párti – kormányfő arra bátorította a lakosságot, hogy jelentsék a túlszámlázást, és azt is ígérte, hogy a szolgáltatókat arra fogják, kötelezni, hogy újból kiállítsák a számlákat, a ki nem fizetett összegre pedig nem számolhatnak fel késedelmi kamatot.

„Ha a kormány előáll egy új törvényes kerettel, egy sürgősségi rendelettel, amely kimondja, hogy ebben az időszakban a szolgáltatónak tilos lecsatlakoztatnia a fogyasztót a szolgáltatásról – amint azt mi is tettük a rendkívüli állapot idején –, vagy néhány hónapig tilos késedelmi díjat felszámolnia az idejében ki nem fizetett számlák miatt, vagy engedélyezzük akár, hogy a számlákat részletekben, például szeptemberig ki lehessen fizetni, akkor más a helyzet” – mutatott rá Cîţu.

A koalícióban erről még nem beszéltek, de mindenképpen sort kell keríteni ezekre a megbeszélésekre, mert új helyzetről és új intézkedésekről van szó – tette hozzá. „Szeretném – és ezzel nem kritikát fogalmazok meg –, ha nem állnánk elő olyan intézkedésötletekkel, amelyek nagyon megterhelnék az állami büdzsét, anélkül, hogy a finanszírozásukról is gondoskodnánk” – mondta a PNL-elnök.

Cîţu nyugalomra intette koalíciós kollégáit, rámutatva, pragmatikus gondolkodásra, szakértői véleményekre van szükség, nem populizmusra. „Nem fizethetjük ki mindenkinek az összes számlát, mert ez csak azt jelentené, hogy egyesektől elveszünk, másoknak adunk, és nem jutunk semmire. Meg kell néznünk, melyek a prioritások, előbb a kiszolgáltatott fogyasztókra figyelünk, majd egyesével meg kell vizsgálnunk, hogy mely ágazatokat vagy a gazdaság mely részét kell segíteni, és hogyan segíthetjük őket, hogy az országnak a későbbiekben is legyen gazdasága” – szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?