banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Árkompenzáció: az energiaügyi miniszter szerint már az első nap csökkentek az árak

Valamennyi nagyobb romániai töltőállomásláncnál olcsóbb az üzemanyag 50 banival – állította pénteken, az literenkénti 50 banis állami árkompenzáció életbe lépésének első napján Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

„Szeretnék köszönetet mondani mindegyik vállalatnak, amelyik máris vállalta, hogy önkéntesen alkalmazza az üzemanyagok literenkénti árának 50 banival történő csökkentéséről szóló sürgősségi rendelet előírásait” – írta egy Facebook-bejegyzésben a miniszter.

Nicolae Ciucă kormányfő ennek kapcsán szintén azt nyilatkozta, hogy az üzemanyagár-csökkenés már péntek reggel észlelhető volt a benzinkutaknál. Facebook-bejegyzésében hozzátette, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak, az Országos Adóhatóságnak (ANAF) és a Versenyhivatalnak „kötelező módon” követnie kell a helyzet alakulását, és azonnal lépniük kell, ha rendellenességeket észlelnek, az árkompenzációról szóló sürgősségi rendelet, illetve a nyerészkedést büntető jogszabály ugyanis megteremti a jogi keretet ehhez.Június 30-ra országszerte tiltakozásokat hirdettek meg az üzemanyag ára emelkedése miatt, a megmozdulás végül csak szórványos volt | Fotó: Agerpres

A kormányfő emlékeztetett, hogy a fuvarozó cégek egy korábban jóváhagyott, összesen 60 millió euró értékű támogatási program keretében további kompenzációban részesülhetnek az üzemanyag vásárlásakor.

Ezekkel az intézkedésekkel a kormánynak sikerült elkerülnie az üzemanyaghiányt és a mennyiségi korlátozást – hangsúlyozta a kormányfő. Románia azon európai országok közé tartozik, amelyekben a legalacsonyabbak az üzemanyagárak, és ennek így is kell maradnia – állította Ciucă.

Péntek reggel az OMV-Petrom közleményben adta hírül, hogy 50 banival csökkentette töltőállomásainál a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Mint írták, így egy 50 literes tankolás esetén 25 lejt spórolhat meg a vásárló. Később a MOL Románia is bejelentette, hogy július elseje és szeptember 30. között 50 banival csökkenti kútjainál az üzemanyagok árát.

Az üzemanyagok 50 banis árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet csütörtökön fogadta el a kormány. A literenkénti 50 banis kompenzációt alkalmazó kereskedőknek megtérít az állam 25 banit. A jogszabály értelmében a benzinkutak hirdetőoszlopain a kedvezményes árat, a kutak kijelzőin viszont a kedvezmény nélküli árat kell feltüntetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?