Általános sztrájkba léptek a postások

Hétfőn 00:00 órától általános sztrájkba léptek a Román Posta alkalmazottai, nettó 400 lejes béremelést és a “hűségpótlék” növelését követelve, írja az Agerpres.

A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete (SLPR) vasárnapi közleményében emlékeztetett arra, hogy az állami vállalat 21 ezer alkalmazottjának nagy hányadát minimálbérrel fizetik, és a minimálbérrel fizetettek aránya el fogja érni a 90 százalékot júliusban, amikor ennek összege bruttó 3700 lejre nő.Fotó: Facebook/Román Posta

A SLPR sérelmezi, hogy az állami vállalat vezetősége nem volt hajlandó tárgyalni velük. Ehelyett megállapodott egy másik, nem reprezentatív szakszervezettel, amelyet a Román Posta korábbi vezérigazgatója és a jelenlegi vezérigazgató egykori tanácsadója vezet. “A postások nem hagyták magukat manipulálni, és elszántak a sztrájkra” - olvasható a közleményben.

A szakszervezet közölte azt is, hogy a sztrájk ideje alatt hajlandóak leülni tárgyalni a vállalat vezetőségével a követelésekről a Román Posta többségi tulajdonosa, azaz a román állam képviselőjének, Bogdan Ivan digitalizálásért felelős miniszternek a jelenlétében.

A Román Posta vezetősége minderre úgy reagált: tudomásul vették a SLPR döntését a sztrájk kirobbantásáról, de ez szerintük nem fogja befolyásolni a vállalat működését, mert az alkalmazottaknak mindössze egyötöde támogatta az általános munkabeszüntetést.

Külön üzentek annak a 2 millió nyugdíjasnak, akiknek a nyugdíját a postások kézbesítik, hogy időben megkapják a juttatásaikat. “Továbbra is minden erőfeszítést megteszünk a kollektív munkakonfliktus lezárásért” - olvasható közleményükben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?