banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Állami segítségre várnak, egy lej támogatást sem kaptak még a plázák bérlői

2020 tavaszán 750 millió eurósra becsült veszteség érte a bevásárlóközpontokat, mert három hónapon át zárva kellett tartaniuk.

Ígéreteket kaptak, pénzügyi támogatást azonban egyelőre nem a bevásárlóközpontokat üzemeltető cégek és az azokban működő boltok, éttermek, mozik, amelyek a tavalyi járványügyi intézkedések miatt hatalmas összegű bevételtől estek el.

A koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán hozott intézkedések részeként a hatóságok elrendelték a plázákban működő kereskedelmi és szolgáltató egységek bezárását, ami alól csak az általános fogyasztási javakat forgalmazó áruházakat és boltokat mentesítették. A 15 ezer négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok csak június 15-én nyithattak ki, az ezekben működő mozik, éttermek, kávézók, cukrászdák és játszóházak pedig még később.Fotó: Agerpres

Szakemberek becslése szerint a járványügyi intézkedések az ágazatnak körülbelül 750 millió euró veszteséget okoztak a tavalyi év első felében. Amíg zárva kellett tartaniuk, a plázák többsége mentesítette a bérlőket a bérleti díj kifizetése alól, azt követően pedig, mivel az eladások meg sem közelítették a járvány előtti szintet, további kedvezményeket nyújtottak nekik.

„A járvány idején a Iulius-csoport könnyített a felfüggesztett tevékenység miatt a bérlőkre nehezedő pénzügyi nyomáson, azért, hogy a vállalkozások működőképesek maradjanak. Ez azonban nem elég, szükség van egy koherens, a helyi termelőket és vállalkozókat támogató stratégiára a hatóságok részéről” – nyilatkozták az Erdélyben több plázát működtető Iulius-csoport képviselői.

Az Orban-kormány ígéretet tett arra, hogy részben kompenzálni fogja a bevásárlóközpontok bérlőit ért veszteségeket. El is fogadtak egy sürgősségi rendelet-tervezetet, amelyet december elején közvitára bocsátottak. A jogszabály értelmében a plázák bezárása miatt nehéz helyzetbe került cégek a februárban fizetett bérleti díj felét igényelhetik arra a periódusra vetítve, amelyben zárva kellett tartaniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kártalanításra 160 millió lejt szánt a kormány, egy igénylő maximum 800 ezer eurót kaphatna. A Gazdasági Minisztérium adatai szerint a plázák bezárása 3 ezer cégnek okozott anyagi veszteséget, melyek hozzávetőleg 9 ezer boltot, áruházat és vendéglátóipari egységet üzemeltetnek.

Bár azóta közel 3 hónap telt el, a tervezetet még mindig nem ültették gyakorlatba. A Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresésére a Gazdasági Minisztérium sajtóosztálya a következő választ adta: „Florin Cîțu miniszterelnök úrnak a sürgősségi rendelet-tervezetre vonatkozó döntésére várunk”.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?