A járvány és az Európai Bizottság törte meg a közúti fuvarozás szárnyalását

Az ágazat 2020-as teljesítménye, becslések szerint 13 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Egy évtizeden át tartó folyamatos és dinamikus növekedésnek vetett véget a koronavírus-járvány a közúti teherfuvarozásban. Az ágazat végleges tavalyi gazdasági eredményei egyelőre nem ismertek, azonban a szakemberek átlagosan 13 százalékos visszaesésre számítanak.

Ennek fő-, de nem kizárólagos oka a járvány miatti korlátozások és a gazdasági válság, de hozzájárult az is, hogy 2020 nyarán hatályba lépett az Európai Bizottság Mobilitási Csomagja. Ez korlátozza, hogy a fuvarozók mennyi időn át dolgoztathatják folyamatosan a gépkocsivezetőiket, ami jótékonyan hat utóbbiak munkakörülményeire és életminőségére, de rontotta a cégek működési hatékonyságát.Kevesebb árut szállítottak a kamionok tavaly a járvány miatt / Fotó: Pixabay

Az Országos Cégnyilvántartó adatai szerint 10 év alatt megháromszorozódott az ágazat hazai forgalma. 2009-ben 16,3 milliárd volt a Romániában bejegyzett közúti fuvarozók teljes árbevétele, 2019-re azonban ez 50,2 milliárdra nőtt. A tavaly történtek több évvel vetették vissza a közúti teherszállítást, a forgalom 43,6 milliárd lejre csökkent. Ez nagyságrendileg megegyezik a legutóbbi gazdasági válság okozta visszaeséssel. 2008-ban még 18,5 milliárd lej volt a fuvarozó cégek árbevétele, ami egy év alatt 16,3 százalékra esett vissza.

Magyar a legnagyobbak között

Az elmúlt évtizedben nem csupán a közúti áruforgalom értéke nőtt számottevően, hanem a cégek és a dolgozók száma is. 2009-ben közel 25 ezer cég foglalkozott árufuvarozással, a dolgozóik száma 86 444 volt. 2019-re az ágazati vállalatok száma 38 422-re nőtt, az alkalmazottaiké pedig 151 295 főre. Egyelőre nem ismeretes, hogy alakult a foglalkoztatottság az ágazaton belül tavaly, de valószínűnek tűnik, hogy a fuvarozók megváltak munkatársaik egy részétől.

A legnagyobb hazai közúti áruszállító vállalat a közel 2 ezer tehergépjárművel rendelkező Aquila Part Prod Com, melynek 2019-es árbevétele megközelítette az 1 milliárd lejt. A második a holland tulajdonban levő VOS Logistics Cargo volt, 556 millió lejes forgalommal.

Néhány évvel korábban még a magyar Waberer’s Csíkszeredában bejegyzett leányvállalata is a legnagyobb romániai közúti fuvarozók közé tartozott. 2013-ban a cég 625 személyt foglalkoztatott, árbevétele pedig 228 millió lej volt. 2019-re a Waberer’s Románia forgalma 31,4 millióra, munkatársainak száma 60-ra csökkent. Ennek az oka az, hogy a Waberer’s megújította a járműparkját, s az új kamionokat Magyarországra jegyezték be, s az erdélyi sofőrök is az anyacég alkalmazottai lettek. Ennek kizárólag Csíkszereda itta meg a levét, mely emiatt jelentős bevételtől esett el.

Kapcsolódók

Kimaradt?