Fuvarozás az EU-ban: Románia megtámadja a bíróságon az európai Mobilitási Csomagot

Románia megtámadja az Európai Unió Bíróságán az európai Mobilitási Csomagot - mondta Lucian Bode szállításügyi miniszter a Román Rádiónak adott exkluzív interjúban. A tárcavezető úgy véli, a nyolc állam fellebbezése ellenére elfogadott csomag diszkriminatív és elbátortalanítja a kelet-európai közúti szállítókat. 

Az Európai Unió tagállamai áprilisban fogadták el az uniós közúti szállítási ágazat reformját jelentő új szabályokat, amelyek a nemzetközi szállítást végző járművezetők kiküldetését, munkakörülményeit is meghatározzák. A cél az, hogy egyértelművé tegyék a korábbi, félreértelmezhető rendelkezéseket, véget vetve annak a gyakorlatnak, hogy a tagállamok nem egyformán alkalmazzák az uniós előírásokat. Az új szabályok a járművezetők kiküldetésével összefüggésben egyebek mellett meghatározzák, hogy a hivatásos gépjárművezetők miként részesülhetnek az "ugyanazon helyen elvégzett ugyanolyan munkáért ugyanolyan bért kell fizetni" elv előnyeiből. 

A Mobilitási Csomag egyes előírásai csütörtökön léptek érvénybe, köztük például az, amely arról rendelkezik, hogy a külföldi kiküldetésben lévő sofőröket négyhetente haza kell rendelni a lakóhelyük szerinti országba. Másfél év múlva pedig további szigorítások lépnek hatályba, az egyik rendelkezés szerint például a fuvarozásra használt autót két hónap után haza kell hozni. A romániai gazdaság veszteségei több milliárd euróra rúgnak majd, véli a szállításügyi miniszter.

A Román Rádiónak adott interjúban a tárcavezető azt mondta, közel 6 milliárd a nemzetközi áruszállítás éves bevétele. 20 ezer cég, 60 ezer kamion, 165 ezer kisebb teherszállító autó, 310 ezer sofőr ezek az ágazat sarokszámai. Lucian Bode szerint megtörténhet, hogy a cégek, autóstól, a sofőrökkel és azok családjaival nyugati országokba telepednek le, így az adók is oda kerülnek. 

A Mobilitási Csomag gazdaságra és környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban az Európai Bizottság átfogó hatástanulmányt készít, amely alapján módosíthatnak egyes előírásokon – mondta Adina Vălean szállításért felelős EU-biztos.

Kapcsolódók

Kimaradt?