banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Terelőutat építenek Sepsiszentgyörgyön

Elkezdődött a Sepsiszentgyörgyöt és hozzá tartozó falvakat kikerülő terelőút tervezése. Optimista forgatókönyv szerint 2022 végéig meg is kellene épülnie – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a város 8 km-es terelőútjának kivitelezése szerepel az országos közúti mestertervben, kivitelezési költségeit a kormány finanszírozza.

Az infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) képviselői aláírták az egymillió lejes szerződést azzal a céggel, amelynek jövő májusig kell elkészítenie a terelőút előtanulmányát, amelyben három útvonalat kell javasolniuk. Az viszont biztos, hogy a terelőút Szotyor előtt válik ki a DN12-es jelzésű útból, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt, majd a város Csíkszereda felőli kijárata után csatlakozik vissza a DN12-es útba, magyarázta Antal Árpád.  

A sepsiszentgyörgyi elöljáró közlése szerint az előtanulmány elkészülte után kijelölik a pontos útvonalat, és újabb tíz hónapos időszak áll majd a kormány rendelkezésére, hogy kiadja a nyomvonal által érintett területek kisajátításáról szóló rendeletet és kiállítsa az építkezési engedélyeket. Optimista tervek szerint 2020 tavaszán kezdődhetnek meg a munkálatok, amelyek során mintegy 8 kilométer utat és 6 hidat kell megépíteni.

Antal Árpád szerint rendkívül bonyolult folyamat a várost elkerülő terelőút kivitelezése, hiszen 13 intézmény képviselőivel kell egyeztetni arról, hogy milyen titkos hálózatok, öntözőrendszerek, archeológiai övezetek védett növények és állatok víz és csatornarendszerek vannak a jövendőbeli út nyomvonalán.

A sepsiszentgyörgyi terelőút egyértelmű előnye a város számára, hogy tehermentesíti a közúti forgalmat, kevésbé rongálódik a városi úthálózat és csökken a légszennyezés mértéke. Az átutazó autósok számára előnyös, hogy gyorsabban és rövidebb útvonalon haladhatnak, mivel nem kell átküzdeniük magukat a sepsiszentgyörgyi forgalmon.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?