Súlyos büntetést kockáztatnak a spórolni akaró kamionosok

Minden, a fülkében eltöltött óra után 37,8 eurós büntetést róhatnak ki május elsejétől Olaszországban azokra a kamionosokra, akik a hetente egyszer kötelezően beiktatandó pihenőjüket nem megfelelő körülmények között ejtik meg. 

Az intézkedés alapjául az Európai Unió Bíróságának korábbi döntése szolgál, amelynek alkalmazását április 30-án rendelte el az olasz belügyminiszter. Eszerint azokra a sofőrökre, akik a teljes, 45 órás heti pihenőjüket a fülkéjükben töltik 1 701 eurós bírságot szabhatnak ki, vagyis minden óra után 37,8 eurót kell kipengetniük. A minimális bírság nem lehet kisebb 425 eurónál. A pénzbeli bírságot akkor is kiszabhatják, ha a sofőrt nem „érték tetten”, vagyis nem találták a fülkéjében, ha bizonyítani tudják, hogy nem megfelelő körülmények között pihen.

Ugyanakkor visszavonják a sofőr szállítólevelét, és ezt csak azután kapja vissza, hogy megfelelően kipihente magát.

Franciaországban ugyanezért a szabályszegésért nem a sofőrt, hanem a szállítmányozó céget büntetik 750 euróval, második szabályszegés esetén a büntetés 30 ezer euróra emelkedik. Belgiumban és Hollandiában a kamionos felel, az első országban 1 800, a másodikban 1 500 eurós bírságot szabnak ki a spórolni akaró sofőrre. Németországban a sofőrt és a szállítási céget is felelőségre vonják, az előbbi 60, az utóbbi 1800 eurót fizet minden nem megfelelő körülmények között eltöltött „pihenőóra” után. 

Kapcsolódók

Kimaradt?