Hóhelyzet: Erdélyt is sújtja a márciusi tél

További 15 megyére kiterjesztette az országos meteorológiai intézet a sárga jelzésű hó- és hóvihar riadót, ez este 8 óráig marad érvényben az ország déli részében.

Hargita megyében jelenleg minden út járható, a Hargitafürdő felé vezető úton ajánlott a hólánc használata, tájékoztattak a megyei útügynél. Csíkszeredában a hó vastagsága 10 cm, a Bucsin tetőn néhol eléri az egy métert is. Hargita és Neamt megye határánál, valamint Csíkszeredától Bákóig, illetve Kovászna és Vrancea megye határában nehézkes a közlekedés.ho2

Kolozsvár közelében a Feleki tetőn kedden reggel több autó is sáncba csúszott, szerencsére senki nem sérült meg. A városban akadozik a forgalom, a megye több települése megközelíthetetlen az országutakat fedő több centiméteres vastagságú hó miatt.

Arad megyében a 7-es országúton nehézkesen haladnak a gépkocsik, Kisbátánál egy mikrobusz kiskamionnal ütközött. A balesetben a vezető súlyosan megsérült, az érintett útszakaszon a forgalom ideiglenesen le van zárva.

Máramarosban az utak nagyrészét letakarították, a Gutin hágó járható, ám Visó és Borsabánya környékén még havas az országút. Beszterce-Naszód megyét sem kerülte el a havazás, az utakat centiméteres hó borítja.

A vasúti hálózat üzemel, nincsenek komoly fennakadások, ám a nagyobb távolságokról Bukarestbe érkező vonatok 30-90 percet késnek.

Az ország déli részén, a Bukarest körüli megyékben kedd hajnaltól kezdődően 14 óráig narancssárga riasztás van érvényben a havazás és az óránként 70-90 kilométeres sebességű szél miatt.trafic zapada

Mint azt megírtuk, Bukarestben és a fővárossal szomszédos öt megyében tanítási szünetet rendeltek el keddre az óvodákban és az iskolákban.

A közlekedésben kedd délelőttig nem okozott fennakadást a hófúvás, a főbb útvonalakat folyamatosan tisztítják, ennek ellenére az utak többségét 2-10 centiméteres hó borítja. Az ország déli megyéiben óránként 60-70 kilométer sebességű szél nehezíti a közlekedést, hóátfúvásokat okozva.

Csaknem tíz kilométeres kamionsor alakult ki kedd délig a nagylaki határátkelő román oldalán az országúton, ezért az Arad felől érkező személygépkocsik csak terelőúton közelíthetik meg a határátkelőt – figyelmeztetett az MTI. A rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel hétfő este - néhány kivétellel - megtiltották a kamionok belépését a nagylaki és a röszkei határátkelőhelyen. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarországra, kivételt képeznek azonban a magyar kamionok, amelyek magyarországi telephelyre közlekednek vagy élő állatot, romlandó árut szállítanak. Bár a hatóságok figyelmeztették a magyarországi kamionstopra a sofőröket, a kamionok egy része nem parkolókban, hanem az országúton vesztegel, ezért a DN7 jelzésű főút határ felé vezető oldalán megbénult a közlekedés. A rendőrség Pécska után a Szemlakon és Sajtényen át vezető megyei útra tereli a határ felé tartó személyautókat. A helyzet normalizálódásáig a hatóságok nem engedik be a bolgár határon azokat a kamionokat, amelyek Magyarország felé kívánják folytatni útjukat.

Az Henri Coanda nemzetközi repülőtér ügyeletese szerint megszokott téli ritmusban, fennakadások nélkül zajlik a légi közlekedés, de a kötelező jégmentesítés miatt 20-30 perc késéssel szállnak fel a gépek.

Bár a válságstábot irányító Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes hétfőn azt kérte a rendőrségtől, hogy ne habozzon lezárni az utakat, ha fennáll a veszélye, hogy az autósok a hó fogságába kerülnek, kedd délelőttig csak a Nagybánya-Máramarossziget és a Csíkkozmás-Kézdivásárhely közötti országúton rendeltek el időszakos forgalomkorlátozást a teherautók számára hóeltakarítás céljából.

Cikkünk frissül.

Kimaradt?