Járhatatlanok Magyarországon az utak az ónos eső miatt

Balesetek, a jeges utakon megcsúszott és elakadt autók lassítják a közlekedést több helyen Magyarország teljes területén vasárnap reggel. Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő, de rendkívül nehéz a közlekedés az országban. Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt. Mind a négy elzárt település – Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös – Baranya megyében van. Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a hatóságok arra kérik az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket.

A közlekedési rendészetet teljes létszámban kivezényelték, minden megyében működnek katasztrófavédelem operatív törzsei.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, ahol egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat. A balesetben senki nem sérült meg. A műszaki mentéshez riasztott tűzoltók az egyik útpálya jégmentesítése után tudják megkezdeni a kocsi kiszabadítását.

Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között – mintegy háromszáz méterre a vasúti pályától – egy, az úton keresztbe fordult sószóró gépkocsi akadályozza a forgalmat. A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton.

Zalában 11 út járhatatlanná vált, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést és továbbra is az egész megyére érvényes az előző este elrendelt kamionstop. A megyében a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás mellett is kritikus a mellékutak felülete az intenzív jegesedés miatt.

A fokozott csúszásveszély miatt éjszaka gépjárművel járhatatlanná vált 11 útszakasz, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét közúton nem lehetett megközelíteni. A Zala Volán tájékoztatása szerint az ónos eső miatt a zalai utakon kialakult közlekedési helyzet kapcsán korlátozták az autóbusz-közlekedést. A síkossá vált útszakaszokon az autóbuszjáratok nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek.

Fejér megyében ugyanakkor vasárnap 8 órakor feloldották a 7,5 tonna össztömeget meghaladó, élőállatot és élelmiszert szállító gépjárművek közlekedési tilalmát. A meteorológiai szolgálat Fejér megye valamennyi járásának területéről visszavonta a harmadfokú riasztást, a másodfokú viszont érvényben van.

Kapcsolódók

Kimaradt?