Ezek a feltételei a kormány ingyen malac programjának

Gazdáknak szóló, de minimis állami támogatással próbálják fellendíteni a hazai paradicsomtermesztést, valamint az egészségesebb húsú, jobb áron értékesíthető mangalica és báznai sertésfajták tenyésztését. Mindkét kormányprogram iránt nagy az érdeklődés, ezért utánajártunk, hogy mit kell tudnia róluk azoknak, akik élnének a lehetőséggel.

Az őshonosnak minősített managlica és báznai sertésfajták tenyésztésére a kormány január elején hirdetett támogatási programot. A cél az, hogy megőrizzék az említett fajtákat, hiszen ezen sertések húsa jóval egészségesebb, mint a hagyományos disznóé.

A program szerint három éven keresztül ingyen juthat legkevesebb kettő, legtöbb tíz malachoz (csak páros számú egyedet kaphat, tehát kettőt, négyet, hatot, nyolcat vagy tízet) az a gazda, aki vállalja, hogy minimum 130 kilósra hizlalja fel őket, és az állomány felét a programban részt vevő húsfeldolgozóknak, éttermeknek értékesíti. A állomány másik felét szabadon eladhatja, felhasználhatja.

A programban egy harmadik szereplő is részt vesz, azok a tenyésztők, akik mangalica vagy báznai kocákat tartanak. Ők a kormánytól a 10 kilósra nevelt malacok után egyenként 250 lej támogatást kapnak. A felhizlalást vállaló gazdák ezektől a tenyésztőktől vehetik át a malacokat. A programban meghatározták, hogy a felnevelt sertéseket élő súlyban 11 lejes kilogrammonkénti áron adhatják el a feldolgozóknak.

A programnak vannak buktatói is

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a kocatartók többsége nem elégedett a malacokért kiutalandó 250 lejes támogatással, mivel szerintük ez túl alacsony ár. A húsfeldolgozók drágállják a 11 lejes kilónkénti árat, mivel a hagyományos disznót ennél jóval olcsóbban is meg lehet kapni. Az igazgató szerint fennáll annak a lehetősége, hogy módosítják az árakat. Erről már a mangalicatenyésztőket képviselő egyesületek vezetői tárgyaltak is a minisztériumban.

Török Jenő emlékeztetett, Hargita megyében jelenleg az is gondot okoz, hogy nincsenek vágóhidak, azonban a program beindulásának köszönhetően megszaporodhatnak a vágópontok a megyében. Hozzátette, hogy a program egyik előnye, hogy nem kötelezi arra a mangalicatenyésztőket, hogy okirattal bizonyítsák a fajta eredetiségét. Aki jelentkezik, hogy kocákat tart és malacokat nevel, ahhoz négy fős bizottság – a mezőgazdasági igazgatóság munkatársa, egy állatnemesítő és fajtafenntartó szakember, a báznai vagy mangalicatenyésztők szövetségének képviselője, valamint a kísérleti állomás egy munkatársa – látogat el. Ők megvizsgálják az állatokat, és a póttörzskönyvbe írják be azokat, amelyek megfelelnek a fajtastandardoknak. Hargita megyében eddig 55 mangalicatenyésztőről tudnak, közülük 19-en jelezték, hogy érdekeltek a kormánytámogatásban, azonban csak három gazdának vannak törzskönyvezett állatai.

A tartással kapcsolatban megtudtuk, hogy csak természetes táplálékkal szabad etetni az állatokat. Időnként ellenőrzéseket is végeznek, ezért nem érdemes megkockáztatni és tápszerrel etetni a sertéseket, amelyeket a fajta jellegének megfelelően kell tartani, tehát nem pajtába zárva.

Az érdeklődők április közepéig jelentkezhetnek az igénylésekkel.  A programban való részvételhez a kérés formanyomtatványa itt érhető el, illetve a malacokért járó összeget ilyen dokumentummal lehet igényelni. Ezeket a mezőgazdasági igazgatóságnál lehet benyújtani, de előtte érdemes tájékozódni a további feltételekről.

Paradicsomtermesztés télen is

Az üvegházi vagy fóliasátori paradicsomok termesztésére nyújtott támogatással az a kormány célja, hogy szezonon kívül is vásárolhassunk ebből a zöldségből hazai terméket. Mivel a téli és kora tavaszi időszakban költséges az üvegházak és fóliák fűtése, az állam anyagi támogatást nyújt erre.

Török Jenő elmondta, hogy a program révén 1000 négyzetméter paradicsommal beültetett üvegházi vagy fóliával fedett terület után évi 3000 euró támogatást nyújtanak nyolc éven keresztül abban az esetben, ha a gazda vállalja, hogy négyzetméterenként legkevesebb két kilogramm paradicsomot termel. A termesztő nemcsak számlával, hanem termelési könyvvel is igazolhatja, hogy értékesítette a paradicsomot.

Hargita megyében tavaly főként Udvarhelyszéken – Máréfalván, Nyikómalomfalván, Bögözben, Alsóboldogfalván – érdeklődtek a program iránt. Az első kiírásra az említett négy faluból egy-egy gazda jelentkezett, akik elégedettek a program menetével, hiszen a kedvező elbírálás után néhány nappal már meg is érkezett a számlájukra az összeg. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta, hogy idén várhatóan 10-12 gazda jelentkezik a támogatásra.

Támogatást a novemberi és decemberi, illetve a januári-májusi időszakban termesztett zöldségre folyamatosan lehet igényelni.

A programban való részvételhez benyújtandó kérés típusnyomtatványa ide kattintva érhető el, míg a kötelező nyilatkozat formanyomtatványa ide kattintva tölthető le. Ezeket a mezőgazdasági igazgatóságnál lehet benyújtani, de előtte érdemes tájékozódni a további feltételekről.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?