Gyulafehérvár a „legokosabb” város Romániában

Gyulafehérvár integrált digitális infrastruktúrája 600-nál több érzékelőt tartalmaz, amelyek a tömeg-, valamint a gyalogos közlekedésről, a vízfogyasztásról, a levegő minőségéről, illetve idegenforgalmi látványosságokról szolgáltatnak adatokat és információkat.

2016 őszén indult a gyulafehérvári önkormányzat és az Orange Románia együttműködése révén az Alba Iulia Smart City 2018 elnevezésű projekt, melynek célja az erdélyi megyeszékhely digitalizálása. Az országban úttörőnek számító kezdeményezés gyakorlatba ültetési szakasza időközben lezárult, Gyulafehérvár immár jogosan használhatja a Smart City címet.

A projekt keretében az Orange feladata volt, hogy 14, a legmodernebb telekommunikációra épülő konkrét megoldással járuljon hozzá az életminőség javulásához a településen. A piacvezető mobilszolgáltató WI-FI internet-hozzáférési pontokat épített ki a várban, az autóbusz- pályaudvaron, a vasútállomáson, a középiskolákban, az egyetemen, valamint a helyi tömegközlekedés vállalat autóbuszain.

Ez utóbbi járműveket ellátták szenzorokkal is, melyek az Orange Business Retail Analitycs rendszerrel kommunikálnak, melyből az utasok megtudhatják a járművek pontos pozícióját, útirányát és sebességét. A szenzorok a levegő minőségéről is közölnek adatokat, ezek szintén hozzáférhetőek bárki számára. A City Analitics rendszeren keresztül az önkormányzat a gyalogosforgalom alakulását is követni tudja. Ennek köszönhetően tudták megállapítani, hogy a várba látogatók száma heti szinten 15 ezer és 30 ezer között változik.

A Civic Alert okostelefonos alkalmazás lehetővé teszi, hogy a lakosok az általuk észlelt problémákra felhívják a városvezetés figyelmét. Minden egyes bejelentés sorszámot kap, az ügyintézés folyamatát a bejelentő figyelemmel tudja kísérni a városháza honlapján. Kiépítettek egy 50 szenzort tartalmazó digitális rendszert a vízgazdálkodás hatékonyságának növelése céljából, melyek folyamatosan továbbítanak adatokat a fogyasztásról, a hálózati veszteségekről, illetve azonnal jelzik a csőtöréséket.

Energiát takarítanak meg

A közvilágítási hálózatba 100 érzékelőt szereltek be, ezek segítségével szabályozni lehet a fényerőt, illetve jelzik azt is, ha egy világítótest meghibásodott, kiégett. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy az érzékelővel ellátott oszlopokon az áramfogyasztás 50-70 százalékkal csökkent.

Az e-Alba Iulia alkalmazás segítségével a turisták 225 műemlékről, közintézményről és vendéglátóipari egységről kapnak információkat az okostelefonjukra. Ugyanezen alkalmazás révén az önkormányzat is kommunikálni tud a lakossággal. Eddig kilenc közvélemény-kutatást végzett a városvezetés ezen csatornán keresztül, összesen 4300 embert kérdeztek meg.

Két középiskolában digitális naplókat hoztak létre, s valamennyi tanár és diák kapott egy-egy Lenovo táblagépet. A város digitális infrastruktúrájéhoz jelenleg 600-nál is több szenzor tartozik, azonban továbbiakat is integrálni lehet, éppúgy, mint újabb mobiltelefonos alkalmazásokat. Az e-Alba Iulia alkalmazást jelenleg 1200 személy használja, ami nem egetverő szám, de folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Kapcsolódók

Kimaradt?