Ki, hova, mennyiért utazik el a május elsejei hétvégére?

Egy átlagos hétvégéhez képest 4,3-szor többen utaznak el a május 1-jei hétvégén – tudtuk meg a Travelminit szállásfoglaló cég ügyvezető igazgatójától, aki megkeresésünkre azt vizsgálta meg, hogy milyen tendenciák figyelhetőek meg a hosszú hétvégére beérkezett szállásigénylésekben a május elseje előtti és az azt követő két hétvégéhez képest.

A közkedvelt úti célokról az ügyvezető igazgató elmondta: a belföldi és a magyarországi fürdőhelyek, valamint a hegyvidéki üdülőhelyek iránt ugyanolyan mértékű az érdeklődés, ám egyre népszerűbb a nagyvárosokhoz közel eső falusi szálláshelyek igénylése is. Itthon Herkülesfürdőt, Félixfürdőt és Parajdot, a magyarországi fürdőhelyek közül pedig a határmenti Hajdúszoboszlót és Gyulát preferálják leginkább a Travelminit felhasználói.

A vendégek 68 százaléka a kisebb panziókat, vendégházakat, kulcsosházakat, 15 százaléka pedig a hoteleket választja a május 1-jei kikapcsolódásra.

Kik utaznak el a hosszú hétvégén?

A Travelminit adatai szerint 52 százalékban a nagyobb baráti társaságok – gyerekkel vagy gyerek nélkül –, 12 százalékban pedig a szűk családok – például két felnőtt két gyerekkel – utaznak el a május 1-jei hétvégén.

Nem előre kigondolt, alaposan megszervezett utazások ezek, hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, hiszen sok baráti társaság utolsó héten határozza el magát, hogy elutazna valahová. Ezért jellemző a last minute foglalás, azaz nagyon sok szállásigénylés a hétvégét megelőző pár napban érkezik. A szakember arra figyelmeztetett: ahhoz, hogy jó árban találjunk szállást erre az időszakra, legalább január, február környékén kellene azt lefoglalni, hiszen utolsó percben az igényelt szoba ára akár a kétszeresére is megnőhet.

A cég adataiból az is kiderült, hogy a május 1-jei hétvégén utazók nem rutinos utazók. Ilyenkor általában azok foglalnak szállást, akik amúgy nem szeretnek utazni, és most is csak azért teszik, mert fontos számukra, hogy a barátokkal valahová elmenjenek. Ez azzal is jár, hogy nem ismerik az árakat, sokan azt hiszik, hogy 200–300 lejből ki tudnak bérelni egy hegyvidéki kulcsosházat. Ugyanez a tendencia mutatkozik egyébként szilveszterkor is, árulta el a szakember.

A vendégek hajlamosak többet fizetni

Egy kétgyerekes család átlagosan 500–600 lejt szán a két-három éjszakás hosszú hétvégére, de ugyanezen fogyasztói csoport körében volt olyan extrém eset is, amikor 2300 lejes kényeztető csomagajánlatot választott egy hotelben, teljes ellátással, wellness-szolgáltatással, de egy 220 lejes kis kulcsosház vagy faház bérlésére is van példa.

Az árak a május 1-jei hétvégén 30–45 százalékkal magasabbak, aminek nem a szállásadó rosszindulata az oka, mondta az ügyvezető igazgató. Egyrészt utolsó percben automatikusan megnövekednek az árak, hiszen kevés szobára nagy a kereslet, másrészt pedig erre az időszakra a fürdőhelyek két-három napos csomagokat állítanak össze, ami wellnesst, masszázst és egyéb szolgáltatásokat is tartalmazhat. A vendég mindezt pedig kifizeti, hiszen mindenképpen el akar valahova utazni, a szakember szerint ilyenkor nagyobb a szállásfoglalásra való hajlandóság. 

Kapcsolódók

Kimaradt?